«Τίκι-Τάκα» η κάρτα φιλάθλου…

Η έκδοση της κάρτας φιλάθλου αποτέλει «επίμαχη φάση» με αλλεπάλληλες τροποποιήσεις των αποφάσεων που σχετίζονται με το νομοσχέδιο. Μέχρι στιγμής  η έκδοση της κάρτας έχει αναβληθεί, ενώ τα αρχικά πλάνα προέβλεπαν την εφαρμογή της από την αρχή του χρόνου.  Το νομοσχέδιο αυτό  σύμφωνα με τους αρμόδιους αποσκοπεί στη μείωση της βίας εντός των γηπέδων. Ωστόσο οι ίδιοι οι  φίλαθλοι  ισχυρίζονται ότι με το νομοσχέδιο αυτό πρόκειται να περιοριστεί η ελευθερία τους εντός των γηπέδων, γι’ αυτό και αντιδρούν. Το ποιος θα την αναλάβει και πότε τελικά θα μπει σε εφαρμογή είναι ακόμη αμφίβολο.

Τα σχέδια των αρμοδίων

Επί της ουσίας, το νομοσχέδιο αυτό ετοιμάστηκε από το  Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σκοπός  του σύμφωνα με τους αρμόδιους είναι η μείωση της βίας εντός των γηπέδων και επρόκειτο  να  μπει σε εφαρμογή από  τον Ιανουάριο του 2015. Αρχικά την εφαρμογή των προνοιών του νομοσχεδίου ανάλαβε ο Κυπριακός Οργανισμός Κύπρου (ΚΟΑ), όμως λόγω οικονομικών δυσκολιών του ΚΟΑ η υλοποίηση του νομοσχεδίου μεταβιβάστηκε στα χέρια της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), ωστόσο στην πορεία το σχέδιο επέστρεψε και πάλι στα γραφεία του ΚΟΑ.  Σύμφωνα με τους αρμόδιους  η εφαρμογή του σχεδίου προβλέπει την ενσωμάτωση κάμερας και πόρτες  ασφαλείας, ανιχνευτή προσώπου  και την καταχώρηση κάποιων προσωπικών δεδομένων  για να είναι εν γνώση τους ποιος εισέρχεται στο γήπεδο.

Εκπρόσωπος της ΚΟΠ

Ο κ. Σταύρος Σταύρου, εκπρόσωπος της ΚΟΠ σε συνέντευξη του που μας παραχώρησε δήλωσε πως ο σκοπός της κάρτας φιλάθλου είναι καθαρά η μείωση της βίας εντός των γηπέδων και η απομάκρυνση όπως ο ίδιος  τόνισε των ‘’αλητών’’ από τα αθλητικά κέντρα.  «Τα προβλήματα και τα επεισόδια της βίας τα προκαλούν άτομα που για μένα χαρακτηρίζονται αλήτες και πρέπει να απομακρυνθούν από τα γήπεδα. Εμείς αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η απομάκρυνση των ατόμων που το μόνο που θέλουν είναι να σκορπίσουν τον φόβο και την βία. Έτσι, θα φέρουμε κοντά στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο οικογένειες, γυναίκες και παιδιά που προηγουμένως δεν τολμούσαν να έρθουν στο γήπεδο.» Μάλιστα μας έφερε ως παράδειγμα τον αγώνα της Εθνικής Κύπρου με το Ισραήλ όπου στο γήπεδο παραβρέθηκαν χιλιάδες οπαδοί,  ανάμεσα σε αυτούς πολλές γυναίκες και παιδιά, γιατί ένιωθαν ασφαλείς.  Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της ΚΟΠ τόνισε πως η κάρτα αυτή δεν υποβόσκει ούτε εξυπηρετεί  κανένα άλλον συμφέρον και είναι γελοίο να διαμαρτύρονται για δήθεν περιορισμό της ελευθερίας τους στα γήπεδα.

Μέχρι την ώρα της συνέντευξης ο εκπρόσωπος της ΚΟΠ μας επισήμανε πως δεν επρόκειτο να μετατραπεί η απόφαση για έκδοση της κάρτας φιλάθλου κάτι που βέβαια στην πορεία δεν εξελίχθηκε όπως το είχαν σχεδιάσει.

Οι πρώτες αντιδράσεις των φιλάθλων

Η απόφαση αυτή βρήκε αντίθετη τους οργανωμένους οπαδούς των ομάδων, οι οποίοι ισχυρίζονται πως θα περιοριστεί η ελευθερία τους εντός των γηπέδων και θα ‘’φακελωθούν’’. Επιπρόσθετα οι ποδοσφαιρόφιλοι πρόκειται να επιβαρύνονται οικονομικά με την έκδοση αυτής της κάρτας αφού θα χρεώνονται με το ποσό των 15 ευρώ.  Έτσι, αποφάσισαν  να κρατήσουν στάση αποχής από τους αγώνες εντός ή/και εκτός έδρας.

Εκπρόσωπος Οργανωμένων Οπαδών

Συγκεκριμένα μέσα από την συνέντευξη που μας παραχώρησε ο ΑδάμοςΑδάμου, εκπροσωπώντας τους οπαδούς της Θύρας 9 , αναφέρει πως  πρόκειται να εφαρμόσουν ένα νόμο στην Κύπρο ο οποίος αποδείχτηκε πώς έχει αποτύχει πλήρως σε άλλες χώρες (π.χ. Ιταλία, Αγγλία). Αντιδρούν καθώς θεωρούν παράνομο το «φακέλωμα» των φιλάθλων και πρόκειται για άσκοπη οικονομική επιβάρυνση. Το θέμα της βίας δεν θα εξαλειφθεί αλλά θα οδηγηθεί εκτός των γηπέδων, συμπλήρωσε. Η αποχή από τα γήπεδα έχει ως στόχο να πείσουν τους πολιτικά εμπλεκόμενους  πως με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου θα υπάρχει πλήρης αποχή από τα γήπεδα ακόμη και μετά την έκδοση της κάρτας.

Αλλαγή σχεδίων

Μέσα στα αρχικά πλάνα η διαχείριση της κάρτας φιλάθλου είχε σκοπό να δοθεί τον ΚΟΑ, όμως στην πορεία  ανάλαβε η ΚΟΠ. Ωστόσο πρόσφατα η ευθύνη της μεταβιβάστηκε ξανά στον ΚΟΑ.  Κύριος λόγος τροποποίησης των σχεδίων αποτέλεσε το γεγονός πως πρόκειται για νομοσχέδιο που αφορά όλα τα αθλήματα και όχι μόνο το ποδόσφαιρο έτσι το σχέδιο μεταβιβάστηκε στον οργανισμό αθλητισμού. Η έκδοση της κάρτας αναβλήθηκε ενώ νέες εξελίξεις επί του θέματος κάνουν λόγο για εφαρμογή της σε 7 περίπου μήνες. Μάλιστα ο υπουργός δικαιοσύνης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΡΙΚ1 δήλωσε πως «όσο πιο σύντομα εφαρμοστεί τόσο το καλύτερο».  Οι εξελίξεις και το τι τελικά θα συμβεί είναι ένα αμφιλεγόμενο και αβέβαιο ζήτημα.

Αναγκαίος ο υγιής αθλητισμός

Βρισκόμαστε σε μια χώρα πολύ μικρή αλλά με μεγάλη σημασία του αθλητισμού και κυρίως του ποδοσφαίρου. Το καλύτερο θα ήταν να προσπαθούσαμε να προωθήσουμε τον υγιή αθλητισμό μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Διαδικασίες δηλαδή που σέβονται και όχι που ενοχοποιούν τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Αναστασία Μπίκα, Άντρια Λουκά , Άντρη Κουρσάρου

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s