700-700+1-1 = Διαφάνεια

Να μηδενίσει την διαφθορά αποβλέπει η «Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος»

Στην καταπολέμηση της διαφθοράς στοχεύει η μη-κυβερνητική υπηρεσία «Διεθνής Διαφάνεια-Κύπρος», η οποία έχει «ανοίξει» τηλεφωνική γραμμή καταγγελίας από τις 2 Οκτωβρίου 2014. Οι μέχρι τώρα καταγγελίες αφορούν κατά βάση, κατάχρηση εξουσίας ή δωροδοκία κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η υπηρεσία δραστηριοποιείται από το 2010 και σήμερα εντείνει τις προσπάθειες της, εμπλέκοντας το κοινό για την αποτελεσματικότερη άμβλυνση του προβλήματος.

Αξιόπιστη δηλώνει η υπηρεσία: Στη συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. στηρίζει την ανεξαρτησία της η υπηρεσία από οποιαδήποτε κρατική ή κομματική οντότητα. Τα Μέσα και το κράτος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Νικολαΐδης, δεν μπορούν να ασκήσουν καμιά επιρροή για κανένα λόγο στη δράση της οργάνωσης, αφού έχει αναπτύξει  το δικό της δίκτυο επικοινωνίας. «Θα προωθηθεί στα ΜΜΕ η κάθε προσπάθεια αποσιώπησης γεγονότων και καταγγελιών. Αν τα μέσα δεν δεχτούν να το προβάλουν, έχουμε site, blog, facebook. Ουδέν κρυφό από το Facebook. Δεν έχουμε εξαρτήσεις, δεν μας πληρώνει η κυβέρνηση για να μας απειλήσει με αποκοπή μισθών», τονίζει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της οργάνωσης Νίκος Νικολαΐδης. Βασικές αξίες που πρεσβεύουν τα άτομα που αποτελούν την οργάνωση  είναι η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία. Να σημειωθεί ότι τα ονόματα των μελών που εργάζονται στην οργάνωση, δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα για λόγους ασφάλειας και προστασίας του έργου που επιτελούν.

Στόχος η διαφάνεια: Η Διεθνής Διαφάνεια Κύπρου, άρχισε τις διεργασίες της το 2010 και ιδρύθηκε το 2011. Από το 2011 μέχρι σήμερα, προετοιμαζόταν το έδαφος για την πιο ομαλή ένταξη της υπηρεσίας στη συλλογική συνείδηση. «Λέξεις όπως, διαφάνεια, διαφθορά και ακεραιότητα, που μέχρι πρότινος ήταν «άγνωστες» στους Κύπριους πολίτες, έχουν αφομοιωθεί και αποτελούν την αφετηρία για την λειτουργία της υπηρεσίας», σημειώνει ο Νίκος Νικολαΐδης. Παράλληλα, η οργάνωση δημιούργησε την ιστοσελίδα «Απαιτώ Διαφάνεια», με στόχο να ενημερώσει το κοινό για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Η μαρτυρία αποτελεί χειροπιαστό στοιχείο: Αν μια υπόθεση δεν στοιχειοθετείται, η καταγγελία του πολίτη δεν πάει χαμένη. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, όλα τα παράπονα που αφορούν διαφθορά, θα εξετάζονται και θα λαμβάνονται υπόψη. Βασικό κριτήριο για να ληφθεί υπόψη η μαρτυρία θα είναι η αξιοπιστία του μάρτυρα και η βασιμότητα των λεγόμενών του. Δικαίωμα υποβολής καταγγελίας έχουν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως οικονομικού ή κοινωνικού στάτους.

Προστασία πληροφοριοδότη: Ευελιξία στον τρόπο συλλογής πληροφοριών προσφέρει η υπηρεσία. Η εισήγηση για προστασία του πληροφοριοδότη πηγάζει από τους εξωτερικούς οργανισμούς Διεθνούς Διαφάνειας. Παρόλα, αυτά ο κ. Νικολαΐδης τόνισε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει νομοθεσία που να προστατεύει τον πληροφοριοδότη. Η υπηρεσία καινοτομεί όσον αφορά την υπάρχουσα νομοθεσία, διότι διασφαλίζει την ανωνυμία των πηγών. Μάλιστα, επισήμανε ότι υπάρχουν τρεις επιλογές για τους πολίτες. «Η ανωνυμία, η επωνυμία και η μεσαία ζώνη, δηλαδή η επωνυμία προς την υπηρεσία, αλλά ανωνυμία έξω από αυτήν».

Συνωστισμός στην «ανοιχτή γραμμή»: Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεκάδες καταγγελίες σημειώθηκαν πριν ακόμα τεθεί σε λειτουργία η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας. Μπορεί αυτό να ερμηνευτεί ως σημάδι κινητικότητας και αντίδρασης για καταπολέμηση της διαφθοράς; Στα όρια έχει φτάσει η οργή του κόσμου για τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στη Κύπρο, όπως καταδεικνύουν αποτελέσματα σχετικής έρευνας της Διεθνής Διαφάνειας Κύπρος, με δείγμα 425 άτομα. Τρεις στους τέσσερις Κύπριους δηλώνουν έτοιμοι να καταγγείλουν φαινόμενα διαφθοράς, ενώ  περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθείς βιώνουν ή γίνονται σιωπηλοί μάρτυρες φαινομένων διαφθοράς στην καθημερινότητά τους.

Τέρμα η ανοχή: Η Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος, καλεί άμεσα τον κάθε πολίτη να κινητοποιηθεί δυναμικά για την πάταξη της διαφθοράς στον τόπο μας καλώντας στην Ανεξάρτητη Γραμμή Υποστήριξης 700 700 11. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, «Το κύριο γνώρισμα του πολίτη είναι η συμμετοχή στην απονομή δικαιοσύνης και στην άσκηση εξουσίας».  Η προσπάθεια αυτή καθίσταται επιβεβλημένο να αγκαλιαστεί ουσιαστικά και έμπρακτα από πολίτες και ΜΜΕ, διότι αποτελεί μια ευκαιρία αντίδρασης και αλλαγής των επαναλαμβανόμενων φαινομένων διαφθοράς.

Βερόνικα Χαραλάμπους, Χριστίνα Κάσια

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s