Μαριονέτες μεγαλοεπιχειρηματιών

Κοινωνία εν αγνοία – κράτος επιφυλακτικό

Στη μαύρη λίστα βρίσκεται η Κύπρος, αναφορικά με την εμπορία προσώπων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι αρμόδιοι φορείς αδυνατούν να δώσουν ένα τέλος στο έγκλημα αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μοναδική καταδίκη στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας με κατηγορία τη διακίνηση προσώπων έγινε μόλις τον Ιούλιο του 2014.  Η κακή συνεννόηση μεταξύ Αστυνομίας, Υπουργείου Δικαιοσύνης και Βουλής, καθρεφτίζει την ανεπάρκεια του νομικού και νομοθετικού πλαισίου.  Είναι λοιπόν αναμενόμενο ότι το κράτος, λόγω ανεπάρκειας, αδυνατεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σφοδρές κατηγορίες που του υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φυσικό επακόλουθο είναι οι σφοδρές κατηγορίες που υποβάλουν στο κράτος για την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η Κύπρος των επιχειρηματιών και της διαφθοράς!

Η Κύπρος, παρά το μικρό της μέγεθος, κατηγορείται για  υψηλά ποσοστά σωματεμπορίου- το τρίτο πιο επικερδές έγκλημα μετά την εμπορία όπλων και ναρκωτικών- συγκριτικά με τις διαδικασίες και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι διακινητές είναι ευκατάστατοι, κυρίως του επιχειρηματικού τομέα.  Πιο συγκεκριμένα έρευνα της Αστυνομίας Κύπρου από το 2010 μέχρι σήμερα, έχει καταδείξει 90 κατηγορούμενους ελληνοκυπριακής καταγωγής.

Οι παράγοντες που επιφέρουν τη δυστοκία στη διεκπεραίωση των απαραίτητων ενεργειών ποικίλουν. Από τη μια πλευρά η Βουλή, δεν εγκρίνει τις προτάσεις που δόθηκαν από πλευράς Αστυνομίας ώστε να είναι νομοθετικά και οικονομικά καλυμμένη για τις ενέργειες της.  Το θέμα που προκύπτει επιβεβαιώνει τη μαρτυρία ενός Αστυνομικού, ότι το ζήτημα εκτός νομικού χρήζει και πολιτικού ζητήματος.  Από την άλλη, τα θύματα ύστερα από επανειλημμένες σκηνές εκφοβισμού από τους διακινητές τους, αδυνατούν στο να εμπιστευτούν άτομα της ξένης για αυτούς χώρας στην οποία ζούσαν μέχρι στιγμής μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες και πόσο μάλλον άτομα του κράτους όπως της Αστυνομίας.

Παράγοντες ώθησης προς την εκμετάλλευση:

Το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί μόνο τοπικό γεγονός. Χώρες όπως το Μεξικό, η Νιγηρία, η Κολομβία, η Ινδονησία, η Βραζιλία και άλλες της Ανατολικής Ευρώπης , βρίσκονται πρώτες στη λίστα όπου ακμάζει το σωματεμπόριο. Η φτώχεια στάθηκε ως αφορμή και μετατράπηκε σε κύρια αιτία που διευκολύνει τη διακίνηση.  Άλλοι παράγοντες είναι η άνιση μεταχείριση γυναικών και κοριτσιών, η έλλειψη μόρφωσης, η ζήτηση για φτηνά εργατικά χέρια, οι παραδόσεις και οι πολιτισμικές αξίες, καθώς και η ζήτηση για σεξουαλική ικανοποίηση. Η σταδιακή μείωση που παρατηρείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ωστόσο,  δεν θα πρέπει να επισύρει τον εφησυχασμό στις καθ’ όλα πολιτισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Το οργανωμένο έγκλημα, ρίχνει τα θύματα του στα δίχτυα της πορνείας και της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω μιας εξαιρετικά προσεγμένης στρατηγικής- την αποπλάνηση. Συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους μυητές είναι ερωτικοί σύντροφοι, συγγενείς ακόμα και γονείς των θυμάτων οι οποίοι εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη των ανθρώπων τους με αντάλλαγμα ένα μικρό μερίδιο.

Σύμφωνα με τη UNICEF, ένα στα δέκα κορίτσια πέφτει θύμα βιασμού πριν τα 20 του χρόνια, το ίδιο συμβαίνει σε κάθε μια από τρεις γυναίκες. Κάθε χρόνο πάνω από 1.000.000 περνούν λαθραία τα σύνορα ξένων χωρών με ελπίδα ένα καλύτερο αύριο, χωρίς να αναλογίζονται τους κινδύνους. Τις απαγωγές δηλαδή, τους βιασμούς, την εκπόρνευση, τα ναρκωτικά, τα βασανιστήρια  τα οποία ακολουθούν η απομόνωση σε υπόγεια, η στέρηση τροφής και ύπνου, η σωματική και ψυχολογική κακοποίηση καθώς και το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Τελικά, το πόσο μπροστά βρισκόμαστε εν μέσω 21ου αιώνα είναι αμφιλεγόμενο, αφού όλες οι κυβερνήσεις είναι ανίκανες να θέσουν ένα τέλος στον εξευτελισμό και την εκμετάλλευση του λαού τους . Κι όταν κάποια στιγμή τα καταφέρουν, αν χάσεις την ανθρωπιά σου, μπορείς να την ξαναβρεί.

Νικολέττα Αντωνίου, Έλενα Γεωργίου

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s