Πλατεία Ελευθερίας

Θα απελευθερωθεί κάποτε η Πλατεία Ελευθερίας;

Προσπάθειες καταβάλλει εδώ και 10 χρόνια ο Δήμος Λευκωσίας για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου, που αποτελούν «ορόσημο» για την πρωτεύουσα. Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές και παρεμβάσεις, κωλυσιεργία των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, αρχαιολογικά ευρήματα, αναβολή τεσσάρων χρονοδιαγραμμάτων, διαφωνίες εργολάβου αρχιτέκτονα και τερματισμού της συνεργασίας Δημαρχείου – εργολαβικής εταιρίας Μιλτιάδη Νεοφύτου τα έργα βρίσκονται ακόμη στα θεμέλια.

Τα χρονοδιαγράμματα…

Οι διαδικασίες άρχισαν τον Απρίλιο του 2005 με προκήρυξη Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και νικήτρια ανακηρύχθηκε η διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Zaha Hadid. Οι προπαρασκευαστικές ενέργειες άρχισαν Καλοκαίρι του 2008 με πρώτο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το 2011, όμως ο εντοπισμός αρχαιολογικών ευρημάτων άλλαξε τους σχεδιασμούς. Έτσι το 2011 προκηρύχθηκαν ξανά προσφορές και ορίστηκε δεύτερο χρονοδιάγραμμα πριν από την 1η Ιουλίου 2012. Τον Μάρτιο του 2012 άρχισαν τα έργα με ορίζοντα ολοκλήρωσης τα δύο χρόνια. Στις αρχές όμως του 2013 τα έργα διακόπηκαν λόγω έντονων διαφωνιών που προέκυψαν ανάμεσα στο Δημαρχείο και την ανάδοχη εταιρία ‘‘Μιλτιάδης Νεοφύτου’’. Στις 24 Φεβρουαρίου του επόμενου χρόνου υπεγράφη φιλικός διακανονισμός από τους Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και Μιλτιάδη Νεοφύτου. Ο Δήμος Λευκωσίας κατέβαλε το πόσο των €530.000 ως ποσό διακανονισμού για τις εκτελεσθείσες εργασίες και για τη διακοπή του συμβολαίου.

Ευθύνες στο προηγούμενο Δημοτικό συμβούλιο και την εργοληπτική εταιρία

Κύριος λόγος διακοπής των έργων αποτέλεσε η διαφωνία του Δήμου Λευκωσίας με την εργολαβική εταιρεία Μιλτιάδης Νεοφύτου. Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας, κυρία Ελένη Λουκαΐδου, δήλωσε πως ήταν από την αρχή εναντίον των έργων, γιατί πιστεύει «πως δεν μπορείς να χτίζεις ένα αριστούργημα πάνω σε άλλο» και πως πρώτο μέλημα θα έπρεπε να ήταν η αναπαλαίωση του τείχους.

Μιλώντας για το Μιλτιάδη Νεοφύτου, επισήμανε πως μάλλον δεν υπολόγισε τη δυσκολία του έργου κι έριξε κάτω τις τιμές για να πάρει την προσφορά. Μάλιστα είπε πως ο εργολάβος πίστευε πως θα τελείωνε γρηγορότερα από το χρονοδιάγραμμα που του δόθηκε και θα έπαιρνε bonus. Τόνισε πως αν ο κύριος Νεοφύτου έπαιρνε την προσφορά με ένα πιο λογικό πόσο πιθανόν να είχαν ολοκληρωθεί τα έργα μέχρι τώρα.

Όσον αφορά τις ευθύνες του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου, η κυρία Λουκαΐδου διατύπωσε την άποψη ότι το έργο δεν θα έπρεπε να εκτιμηθεί τόσο χαμηλά (18 εκατομμύρια) ενώ οι ειδικοί το είχαν κοστολογήσει περίπου στα 30 εκατομμύρια. Κρίνει επίσης λανθασμένη την απόφαση του προηγούμενου συμβουλίου να δοθεί η προσφορά στον Μιλτιάδη Νεοφύτου λίγο πριν παραδοθεί το δημαρχείο σε καινούριο Συμβούλιο και Δήμαρχο.

Τέλος η κυρία Λουκαΐδου αναγνωρίζει ότι σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση διαδραμάτισε το γεγονός ότι το έργο, αρχικά, ξεκίνησε ως πολεοδομικό ενώ στη συνέχεια εντάχθηκε στα διαρθρωτικά.  Καθώς επίσης, και ότι χρειάστηκε να μετακινηθούν εγκαταστάσεις των υπηρεσιών κοινής ωφελείας ΑΤΗΚ και ΑΗΚ.

Βελούδινο διαζύγιο    

Από την άλλη πλευρά, ο κύριος Σταύρος Αλετράς, Διευθυντής Τομέα Συμβολαίων στην εταιρεία Μιλτιάδης Νεοφύτου και υπεύθυνος διαχείρισης του συμβατικού μέρους του έργου, υποστηρίζει πως προκλήθηκαν καθυστερήσεις εξαιτίας του μη έγκαιρου προγραμματισμού από πλευράς δήμου και των ΑΤΗΚ και ΑΗΚ, για τη μετακίνηση των υπηρεσιών τους.

Καθυστερήσεις προκλήθηκαν επίσης λόγω του ανασχεδιασμού και των τροποποιήσεων στα σχέδια αλλά και εξαιτίας της ατέρμονης αισθητικής αναζήτησης του αρχιτέκτονα, Χρίστου Πασσά, γεγονός που αύξανε το κόστος και δημιουργούσε διαφωνίες. Ο συγκεκριμένος βρισκόταν συνεχώς εκτός Κύπρου κι έτσι προκαλούνταν καθυστερήσεις. Επιπλέον, υπήρχαν πράγματα τα οποία δεν ήταν προσδιορισμένα εξ’ αρχής (π.χ. επιλογή υλικών) και οι πόροι του Δήμου ήταν περιορισμένοι, αφού εξασφάλισε χρηματοδότηση μόνο για το ποσό του συμβολαίου.

Ο κύριος Αλετράς δήλωσε πως το δημαρχείο αποφάσισε να προκρίνει τη διακοπή του συμβολαίου και ο τερματισμός της σύμβασης έγινε αμοιβαία συναινέσει, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη διακοπή της συνεργασίας ως ‘‘βελούδινο διαζύγιο’’.

5 νέες προσφορές

Τον Απρίλιο του 2014 επαναπροκηρύχθηκαν προφορές για το κυρίως έργο και τον υπόγειο χώρο στάθμευσης, όμως ένα μήνα μετά το Συμβούλιο Προσφορών ακύρωσε τη διαδικασία λόγω υψηλών προσφορών. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 προκηρύχθηκαν πάλι προσφορές από το Δήμο Λευκωσίας, έχοντας υπόψη ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που επιβάλλουν την ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του 2015.

Για τη συνέχιση των έργων υπεβλήθησαν νέες προσφορές από τις εταιρείες Α. Panayides Contracting LTD, Cybarco LTD, Cyfield Development LTD, Iakovou – Zemco Joint Venture και Lois Builders LTD.

Η τελική απόφαση θα παρθεί μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης η οποία εμπλέκει την Επιτροπή Προσφορών και το Συμβούλιο Προσφορών του Δήμου. Η κυρία Λουκαΐδου υπολογίζει ότι μέχρι  τις αρχές Δεκεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου.

Ευελπιστούμε το έργο να υλοποιηθεί εμπρόθεσμα ώστε να απελευθερωθεί το συντομότερο η Πλατεία Ελευθερίας, μαζί της και η πόλη ολόκληρη και οι πολίτες της.

Μαριάννα Ανδρέου, Ερατώ Μιχαήλ

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s