Το πολιτικό πρόσωπο της εκκλησίας

Από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετέπειτα , η εκκλησία ασχολείται συστηματικά με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που ξεπερνά τα θρησκευτικά της καθήκοντα. Τα ΜΜΕ συμβάλλουν στην ενίσχυση του «παρεμβατικού» ρόλου σε μεγάλο βαθμό καθώς οι θέσεις και οι απόψεις της εκκλησίας και του προκαθημένου της έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της ημερήσιας ατζέντας τους.  Τελικά, ποιός είναι ο ρόλος  της εκκλησίας; Και ποια πρέπει να είναι η στάση των ΜΜΕ; Η απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα προκαλούν και διχάζουν.

Οι ναι

Στέλεχος μεγάλου πολιτικού κόμματος δεξιάς ιδεολογίας, αφού αναφέρθηκε στον διαχρονικό και εθναρχικό ρόλο που διατηρούσε η εκκλησία, τόνισε  πως «είναι απαραίτητο η εκκλησία να έχει άποψη και επαφίεται στον καθένα  να κρίνει τις θέσεις της εκκλησίας».   Ανάφερε πως ανήκουμε σε μια πλουραλιστική κοινωνία όπου τα ΜΜΕ δεν επιτρέπουν τον περιορισμό καμιάς άποψης άρα, είναι ανώφελο να προσπαθήσει κανείς να περιορίσει την εκκλησία.  Πρόσθεσε συμπληρωματικά ότι οι θέσεις και οι απόψεις της εκκλησίας πρέπει να προβάλλονται από το ΜΜΕ επειδή  λόγω της πολιτικής κατάστασης της Κύπρου, η εκκλησία θεωρείται «μόνιμο, σταθερό και δημοκρατικό αποκούμπι ∙ σταθερή αξία στη συνείδηση του λαού».

Οι όχι

Γνωστός δημοσιογράφος, υποστηρικτής της αριστεράς, παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική άποψη για το ρόλο που διατηρούσε η εκκλησία και οι εκπρόσωποι της. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η  εκκλησία βρισκόταν ανέκαθεν στο παρασκήνιο της εξουσίας  και κινούσε τα νήματα της. Ασκούσε έλεγχο στο πνεύμα των Κυπρίων χρησιμοποιώντας ως εκφοβιστικό όπλο τη δύναμη του Θεού. Μέσα από αυτό τον έλεγχο, κατάφερε να δημιουργήσει ένα δικό της κράτος εν κράτη και έτσι της δόθηκε λόγος στην πολιτεία Στη συγκεκριμένη κατάσταση τα ΜΜΕ έχουν τεράστια ευθύνη καθώς έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι της πιο «πιασάρικης» ατάκας που θα προκαλέσει. Το αντιμετωπίζουν ως ένα παιχνίδι κέρδους το οποίο είναι ζημιογόνο για το εθνικό ζήτημα και την οικονομία. Το γεγονός αυτό δε συνάδει με τα θρησκευτικά καθήκοντα της εκκλησίας  και πρέπει να τερματιστεί.

Οι ναι μεν αλλά..

Ένας άλλος δημοσιογράφος και διευθυντής ειδήσεων μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, δεν ασπάζεται την θέση του συναδέλφου του για την ευθύνη των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην ενίσχυση του παρεμβατικού ρόλου της εκκλησίας. Ο ίδιος θεωρεί ότι η εκκλησία έχει το δικαίωμα της έκφρασης των δικών της απόψεων αλλά οι τοποθετήσεις της πρέπει να είναι απαλλαγμένες από τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Σε οποιαδήποτε περίπτωση που οι τοποθετήσεις της εκκλησίας και του προκαθημένου της δεν πληρούν αυτή την προϋπόθεση, ή αν κριθούν εκτός θέματος τότε δεν έχουν χώρο στο δελτίο ειδήσεων. Επομένως δεν τίθεται το θέμα της ενίσχυσης του «παρεμβατικού» της ρόλου από τα ΜΜΕ.

Τέλος, καταξιωμένος πρώην δημοσιογράφος και διευθυντής ειδήσεων με μεγάλη εμπειρία αναγνωρίζει τον διαχρονικό ρόλο της εκκλησίας και το δικαίωμα της να έχει ρόλο και λόγο στον δημόσιο διάλογο. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μια διαφοροποίηση ανάμεσα στην  πολιτεία και την εκκλησία η οποία οφείλει να σέβεται τον υπέρτατο πολιτικό θεσμό. Η εκκλησία, μπορεί να προβάλλει τις προσωπικές τις αξίες αλλά δεν είναι αυτή που θα  καθορίσει τα πολιτικό-κοινωνικά δρώμενα. Τα ΜΜΕ, όμως δεν επιτρέπουν αυτή την διαφοροποίηση, αφού προβάλλουν συνεχώς τις θέσεις της εκκλησίας, με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι της, να γίνονται αλαζόνες και να «διεκδικούν» θέση πολιτικού ηγέτη.

Μάριος Βοσκαρής, Χριστίνα Γαλανού, Γεωργία Ορθοδώξου

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s