Συνάντηση Αναστασιάδη, Μπαν κι Μουν και Ακιντζί

Απόλυτα ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης από την συνάντηση. Επόμενος σταθμός το Παρίσι

Πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, στην Νέα Υόρκη η τριμερής συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακή Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν.

Η συνάντηση είχε ως στόχο να προσφέρει την ευκαιρία στους κύριους βασικούς ηγέτες να παρουσιάσουν στο ΓΓ του ΟΗΕ την κατάσταση των χωρών όσο αφορά το Κυπριακό σήμερα. Ενώ δεν θα παραληφτεί το πώς μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στις 26 Σεπτεμβρίου.

Με την λήξη της συνάντησης ο ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου δήλωσε πως σε καμία περίπτωση δεν θα πάρει τον ρόλο του διαιτητή ανάμεσα στις δυο χώρες, ούτε θα υπάρξουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα. Ο Ειδικός Σύμβουλος πρόσθεσε ότι η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος ανήκει ολοκληρωτικά στους δύο ηγέτες και μόνο.

Από πλευράς του ο Ακιντζί δήλωσε μετά την συνάντηση  πως θα ήταν καλό να χαραχθεί ένας «οδικός» χάρτης για να μπορούν οι δυο χώρες να κατευθυνθούν προς μια κατεύθυνση. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, δήλωσε ότι δεν τέθηκε κανένα χρονοδιάγραμμα, η επίλυση είναι στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι νιώθει απόλυτα ικανοποιημένος από τις προσπάθειες του. Στην επίσκεψη του στην Νέα Υόρκη  ο Νίκος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο για να τον ενημερώσει επί του θέματος.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγες μέρες πριν την συνάντηση, σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως η συζήτηση σε τέτοιο βαθμό στο εξωτερικό για το Κυπριακό θεωρείται ήδη μεγάλο επίτευγμα. Δεν παρέλειψε να απαντήσει πως ο λόγος που ο πρόεδρος δηλώνει λύση του Κυπριακού μέχρι τα τέλη του 2016 είναι επειδή είναι  ο κύριος τους στόχος.

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί στο Παρίσι για να συναντήσει με τον Γάλλο ομόλογο Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν. Η επίσκεψη έχει ως στόχο την συζήτηση του Κυπριακού, την οικονομική κρίση στην Ευρώπη αλλά και την διαχείριση φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Αλεξία Μιχαηλίδου

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s