Προσφυγικό: Συσσώρευση προσφύγων στο Λίβανο και νέες εξέλιξεις

Πλήθος Σύριων προσφύγων έχει συσσωρευτεί το τελευταίο διάστημα στο Λίβανο. Ποιες είναι οι νέες εξελίξεις που παρουσιάζονται και πως αυτές πιθανώς να επηρεάσουν και την Κύπρο;

Σύμφωνα με  βίντεο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στις 22/9, η επιτροπή LIBE παρευρέθηκε στο Λίβανο όπου στη μικρή αυτή χώρα, έχει συσσωρευτεί  ένας τεράστιος αριθμός Σύριων προσφύγων. Εκεί σε συνάντηση τους με το Λιβανέζο πρωθυπουργό, επισημάνθηκε ότι η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη αφού  υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύρια Σύριοι έχουν ενσωματωθεί.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε κατά πόσο θα χρειαστεί μόνο οικονομική ενίσχυση ή αν θα υπάρξει το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης. Επιπρόσθετα, τόνισε πως το να γίνει αυτό σωστά είναι πολύ σημαντικό αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν το έχει επιτύχει.

Προσφυγικό εν εξέλιξη

Ταυτόχρονα, όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αξίζει να σημειώσουμε ότι στη μικρή σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη στις 24 Σεπτεμβρίου, ο αρμόδιος Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «Οι προκλήσεις της μετανάστευσης δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα. Όλοι είμαστε μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας  και η μόνη λύση είναι κοινή». Ακολούθως σε δημοσίευμα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος αναφέρει ότι  η συνεργασία με τη Τουρκία είναι αύξουσας σημασίας αφού οι  πρόσφυγες άρχισαν να μειώνονται ραγδαία.

Κύπρος και προσφυγικό

Επομένως, εύλογα μπορούμε να κατανοήσουμε το γεγονός ότι το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ευρέως. Ταυτόχρονα, έχει επηρεάσει και τη χώρα μας αφού τα τελευταία δυο χρόνια οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί, με τελευταία τους 51 Σύριους πρόσφυγες οι οποίοι κατέφθασαν στις 7 Σεπτεμβρίου αρχικά στον Πύργο Τυλληρίας και μετέπειτα στην Κοκκινοτριμιθιά μέχρι να υποβάλουν αίτηση για πολιτικό άσυλο. Επίσης, στατιστικά της ιστοσελίδας The UN Refugee Agency Cyprus δείχνουν ότι το 2015 οι αιτήσεις ασύλου ανέρχονταν στις 2,015 εκ των οποίων οι 200 ήταν από πρόσφυγες ενώ μέχρι στιγμής για φέτος είναι 515.

 Μαριάννα Στεφανίδου

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s