Δικαίωμα στην ευθανασία σε υγιή άτομα στην Ολλανδία

%ce%b5%ce%b8-%cf%86Το δικαίωμα της ευθανασίας σε υγιή ανθρώπους που νιώθουν ότι έχουν «ολοκληρώσει την ζωή τους» χωρίς απαραίτητα να είναι με το ένα πόδι στον τάφο.

Ανακοίνωση Ολλανδικής κυβέρνησης

Η Ολλανδική κυβέρνηση σύμφωνα με διεθνοί μέσα σκοπεύει να παρουσιάσει νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει το δικαίωμα της ευθανασίας σε άτομα που νοιώθουν ότι έχουν «ολοκληρώσει την ζωή τους» χωρίς αυτό να σημαίνει  ότι βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο κάποιας ανίατης ασθένειας.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ολλανδία το 2002 ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία, ωστόσο, μόνο για τις περιπτώσεις ασθενών που υπέφεραν από αφόρητους πόνους χωρίς καμία προοπτική θεραπείας.

 Δηλώσεις υπουργών στο κοινοβούλιο

 Οι υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, σε επιστολή τους στο κοινοβούλιο είπαν ότι οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα, αλλά τα άτομα που «έχουν μια σταθμισμένη γνώμη ότι η ζωή τους έχει ολοκληρωθεί θα πρέπει, υπό αυστηρά και προσεκτικά κριτήρια, να πάρουν την άδεια να τελειώσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια».

131016-euthanasia-640x380.jpg

Σύμφωνα με το Reuters, η πολιτική της ευθανασίας στηρίζεται από μεγάλο μέρος της ολλανδικής κοινωνίας αφού  το 2015 υπήρξαν στην Ολλανδία 5.516 θάνατοι με ευθανασίας.

Απάντηση υπουργού παιδείας στις αντιδράσεις

Η υπουργός υγείας Έντιθ Σίπερς, απαντώντας στις αντιδράσεις των επικριτών, εξήγησε ότι «επειδή η επιθυμία για μια προσωπική επιλογή τερματισμού ζωής συναντάται κυρίως στους ηλικιωμένους, το νέο σύστημα θα περιοριστεί σε αυτούς», χωρίς να δώσει το κατώτερο όριο ηλικίας.

Παρόλα αυτά, ο νόμος θα χρειαστεί προσεκτική καθοδήγηση και έγκριση εκ των προτέρων με «παροχή βοήθειας στον θάνατο» που έχει ιατρική εκπαίδευση, μαζί με συμπληρωματική εκπαίδευση. Επίσης  θα περιλαμβάνει και μηχανισμούς ασφαλείας, όπως ελέγχους από τρίτους, επανεξετάσεις και εποπτεία.

 Χρυσοβαλάντω Θεμιστοκλέους

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s