ΛΑΪΚΈΣ ΑΓΟΡΈΣ ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΌ ΕΠΆΓΓΕΛΜΑ

Είναι οι Λαικές αγορές εφικτή λύση;

Με το ποσοστό ανεργίας του 2016 να ανέρχεται στο 12.1%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Κύπριοι πολίτες έχουν στραφεί σε πιο εναλλακτικές μορφές επαγγέλματος για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις συνέπειες της κρίσης. Ένα από αυτά είναι η πώληση χειροποίητων κατασκευών σε παζαράκια.

Αυξημένες Δυσκολίες

Σε επαφή με την κα. Ελπίδα Χριστοδουλίδου, άνεργη μονογονιός, που έχει προσεγγίσει τέτοιες αγορές, μου μίλησε για τις δυσκολίες που υπάρχουν για να ενταχθεί κάποιος σ΄αυτό το χώρο και να βγάλει ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

«[…]το ημερήσιο κόστος είναι λίγο ψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται γι’ αυτού του είδους τις κατασκευές είναι πανάκριβες στην Κύπρο, τις υπάρχουσες υπαίθριες υποδομές και την μη ικανοποιητική προσέλευση του κόσμου[…]», δηλώνει η ίδια.

Μειωμένες Ευκαιρίες

Παρόλο που οι Λαϊκές Αγορές έχουν ελλείψει σε Παγκύπριο επίπεδο, λειτουργεί ακόμη μια στη Λεμεσό και μερικές, όπως φαίνεται στις σχετικές ιστοσελίδες στους, στους δήμους Λευκωσίας και Στροβόλου.

Οι πιο πάνω δήμοι προσπαθούν να προσανατολίσουν τον κόσμο σ’ αυτή την κατεύθυνση επιχορηγώντας μερικώς τους προμηθευτές, προσπαθώντας να ξαναφέρουν τον κόσμο στην αγορά και να αυξηθεί η ρευστότητα χρήματος.

Ωστόσο από τους όρους συμμετοχής διαφαίνεται πως εξυπηρετούνται κυρίως οι μεγαλέμποροι και εξειδικευμένοι καλλιτέχνες, αντί οι μικροπωλιτές/ερασιτέχνες για τους οποίους πρωτοξεκίνησαν τέτοιου είδους παζαράκια.

Πέραν των κρατικών, υπάρχουν και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, αλλά λειτουργούν περιστασιακά και είναι δύσκολη η επικοινωνία μαζί τους.

Όλα αυτά δείχνουν ότι πρέπει οι τοπικές αρχές να προνοήσουν και να βοηθήσουν περισσότερο προς μια κατεύθυνση που να δίνει ευκαιρίες σ’ αυτούς που τις χρειάζονται περισσότερο παρά αυτούς που επωφελούνται πολυπλεύρως.

Τερέζα Αγαθοκλέους

 

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s