Το κούρεμα καταθέσεων 2013.

Τι είναι το κούρεμα καταθέσεων; Οι δηλώσεις αξιώματιούχων, και η ελλιπής κυβερνητική θέση

Είναι γνωστό πως η χρήση του κουρέματος, έγινε μόνο στην Κύπρο τον Μάρτη του 2013. Τι είναι όμως και πώς ορίζετε; Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, αποτελεί μια μέθοδο έκτακτης ρευστότητας για τον τραπεζικό τομέα. Η εκάστοτε κυβέρνηση, περνά νομοσχέδιο από την βουλή, καθορίζοντας το ποσοστό το οποίο θα αποκοπεί από τις καταθέσεις. Με το πέρας της διαδικασίας αυτής, το ποσό μαζεύετε για στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Ήταν όμως αναγκαίο;

Με δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε, ο  πρώην κεντρικός τραπεζίτης, Αθανάσιος Ορφανίδης, υποστήριξε πως το κούρεμα δεν ήταν αναγκαίο, και θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν η Κεντρική Τράπεζα είχε δράσει εγκαίρως.

Την παραπάνω άποψη, ισχυροποιεί και η συνέντευξη του Ονούφριου Κουλλά, ο οποίος εξηγεί πως, το κούρεμα καταθέσεων, βασίστηκε σε μη ρεαλιστικά νούμερα. Δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστήριξε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου, ανερχόταν στα 17 δις. ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ.Κουλλά,  το έλλειμμα, δεν ξεπερνούσε τα 13 δις.

Η θέση της Κυβέρνησης

Όσον αφορά την Κυβερνητική θέση, οι επίσημες δηλώσεις, είναι λίγες μέχρι μηδαμινές. Καταλήγοντας στον ίδιο παρονομαστή, οι Κυβερνόντες και οι εκπρόσωποι τους, υποστηρίζουν πως το κούρεμα καταθέσεων, ήταν σίγουρα αναγκαίο, καθώς το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου κατέρρεε.

Κυριάκος Δίπλαρος.

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s