Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας

finalΗ Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Νοεμβρίου και είναι εξίσου σημαντική ημέρα για την αποδοχή, τον σεβασμό και την καταπολέμηση κάθε στερεότυπης αντίληψης και δεισιδαιμονίας για την λέξη «διαφορετικό».

Δήλωση Γ.Γ του Ο.Η.Ε

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν σε μήνυμά του «η ανεκτικότητα είναι το θεμέλιο του αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στους ανθρώπους και τις κοινωνίες τους».  Ανεκτικότητα δεν είναι μόνο ανέχεσαι τον άλλον, αλλά να σέβεσαι και να εκτιμάς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλο, ηλικίας, υπηκοότητας και ικανοτήτων.  Η ανεκτικότητα βοηθά στην γεφύρωση των σχέσεων των ανθρώπων και δίνει τη δυνατότητα για επικοινωνία, διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Καταπολεμά επίσης, τον ρατσισμό και την διαφορετικότητα, δίνοντας το νόημα στην ανθρωπιά και στην ισότητα.

Δήλωση του ΟΗΕ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τονίζει πως «η ανεκτικότητα και η εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν χτίζεται σε ένα βράδυ, αλλά χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια».  Ο χρόνος μπορεί να είναι τύραννος τις περισσότερες φορές αλλά στην περίπτωση της ανεκτικότητας δεν είναι μόνο τύραννος.  Είναι και σύμμαχος γιατί βοηθάει στο κτίσιμο των ανθρώπινων σχέσεων, στην αποδοχή του διαφορετικού, και στην καταπολέμηση του μίσους και της περιθωριοποίησης.

Ανεκτικότητα ίσον σωτηρία

Σε μια εποχή που κυριαρχεί ο φόβος στις καρδιές των ανθρώπων λόγω πολέμων, φυσικών καταστροφών και αρρωστιών, ο σεβασμός και η εκτίμηση, η αποδοχή του «διαφορετικού», η επικοινωνία και η κατανόηση είναι τα μόνα που μπορούν να σώσουν τις ανθρώπινες σχέσεις.  Ανεκτικότητα λοιπόν, ίσον σωτηρία.

Χριστίνα Γεωργίου

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s