Ευλογία ή Κατάρα, η ζέστη στην Κύπρο;

Δυσμενής η θέση της Κύπρου

Το νησί μας ως γνωστό, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό το θερμό του κλίμα, που μπορεί και να διαρκέσει μέχρι και εννέα ολόκληρους μήνες. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως η παγκόσμια κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει και την Κύπρο.  Κατά πόσο όμως, αυτό το κλίμα επηρεάζει την Κύπρο, με ποιο τρόπο και σε ποιους τομείς;

Το καλοκαιρινό «φθινόπωρο»

Συμφώνα με τα στατιστικά στοιχεία, που μπορούμε να βρούμε στην ιστοσελίδα του Κυπριακού Oργανισμού Tουρισμού (ΚΟΤ), παρατηρείται ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο  μήνας Σεπτέμβριος αποτελεί ένα από τους παραγωγικότερους μήνες και πιο προσοδοφόρους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2013 ήταν πρώτος σε αφίξεις τουριστών. Δηλαδή ένας μήνας του φθινοπώρου, έχει πλέον ενταχθεί στους καλοκαιρινούς μήνες και κατ’ επέκταση στους πιο κερδοφόρους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, πολύ ψηλά ποσοστά τουρισμού κατέχει και ο μήνας Οκτώβριος.

Ενεργειακά αυτόνομοι

Αυτή την πολύμηνη ηλιοφάνεια που έχουμε στο νησί μας, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας. Αυτό μπορεί επιτευχθεί με τη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ήδη όπως έχουμε παρατηρήσει κάποιοι έχουν τολμήσει και εφάρμοσαν τα συγκεκριμένα συστήματα για εξεύρεση μιας εναλλακτικής πηγής ενέργειας. Ένα παράδειγμα είναι η δημιουργία του φωτοβολταικού πάρκου «ΦΑΕΘΩΝ» στο πανεπιστήμιο Κύπρου.

kyriakos-papakosta

Περιβαλλοντικοί τομείς

Η δασική έκταση της Κύπρου, καλύπτει το 18% της συνολικής επικράτειας της χώρας. Σύμφωνα με συνέντευξη που μας παραχώρησε ο λειτουργός Μηνάς Παπαδόπουλος από το τμήμα δασών, οι ψηλές θερμοκρασίες, αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για την έκρηξη πυρκαγιών. Όπως ανάφερε, η ξηρασία οδήγησε στην έλλειψη υγρασίας των φυτών, κάτι που τα καθιστά πολύ ευάλωτα στο θέμα ανάφλεξης και αναζωπύρωσης πυρκαγιών. Ένα πρόβλημα δημιουργείται και στον τομέα της πανίδας, αφού η μείωση των πληθυσμών των ζώων είναι εμφανής και αυτό εξακριβώνεται από μαρτυρίες κυνηγών.

Κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό η πόλη της Πάφου

Τελευταίο, είναι το πρόβλημα στέρεψης των φραγμάτων, λόγω της ανομβρίας. Ο κύριος Φαίδρος Ρουσής, πρώτος τεχνικός μηχανικός του τμήματος αναπτύξεως υδάτων σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, τόνισε πως το υπάρχον απόθεμα νερού, καλύπτει τις ανάγκες μας για ακόμη ένα χρόνο. Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και ελεύθερης Αμμοχώστου, αφού τα κέντρα αφαλατώσεων βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία και έτοιμα να καλύψουν κάθε ανάγκη μας. Αντιθέτως, η επαρχία που ενδέχεται να παρουσιάσει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Πάφος. Αυτό γιατί, το δίκτυο νερού της, δεν συνδέεται με της υπόλοιπης Κύπρου.

Αξιοσημείωτο ότι, δημιουργήθηκε κέντρο αφαλάτωσης στην Πάφο αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Έτσι ο μόνος τρόπος ύδρευσης των κατοίκων της Πάφου είναι το φράγμα του Ασπρόκρεμμου. Αυτό που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε εμείς σαν κοινωνία για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Κυριάκος Παπακώστα, Μάριος Ανδρέου, Βασίλης Παπαδόπουλος

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s