Κυπριακό και Νεολαία

                                                                                              Υπάρχουν προοπτικές συμβίωσης;

15152338_1255174571172058_821474420_o

Οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται αναμφίβολα σε μια κρίσιμη καμπή, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα: κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την οποιαδήποτε λύση; Ποια η άποψη των νέων σήμερα; Υπάρχουν οι προοπτικές συμβίωσης για τη νεολαία; Για τον λόγο αυτό, χρειάστηκε η εκπόνηση δύο συνεντεύξεων από ενεργά μέλη των οργανισμών νεολαίας των δύο κοινοτήτων. Από τον Γιάννη Κωνσταντίνου εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς, και τον Hakan Coban, εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Προσπάθεια για βελτίωση σχέσεων

Σύμφωνα με ηλεκτρονική συνέντευξη που μας παραχωρήθηκε από τον Γιάννη Κωνσταντίνου, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών νεολαίας (Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και MAGEM).

Παράλληλα, ο Hakan Coban τόνισε ότι μέρα με τη μέρα, οι σχέσεις της νεολαίας αναπτύσσονται κάτω από μία θετική ατμόσφαιρα, λόγω των δικοινοτικών προγραμμάτων. Γι’ αυτό, οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί άρχισαν να διοργανώνουν εκδηλώσεις και να συνεργάζονται με τους αντίστοιχους ΜΚΟ της κάθε πλευράς.

Αυτά επιβεβαιώνονται μέσα από τα παρακάτω συνέδρια στα οποία παρευρεθήκαμε.

Τον Οκτωβρίο, διοργανώθηκε συνέδριο με τίτλο «The Cyprus Issue and Youth: Better Cyprus Extended», όπου έλαβε χώρα στη βάση του Ο.Η.Ε, στη νεκρή ζώνη. Με τη λήξη του συνεδρίου, δημιουργήθηκε μία ομάδα στο facebook με όνομα «Better Cyprus movement». Με στόχο την ευαισθητοποίηση και πληροφόρηση της νεολαίας της Κύπρου σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα.

Την περίοδο μεταξύ 6 και 11 Νοεμβρίου, πραγματοποιθήκε το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων με τίτλο «German-Cypriot Youth Exchange: Visions for the future».  Συμμετείχαν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Γερμανοί νέοι. Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από τους ΜΚΟ «Bürger Europas» και «YEU Cyprus», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι νέοι προβληματίζονται για το μέλλον της Κύπρου

Μέσα από συνομιλίες που είχαμε μαζί με μέλη των οργανισμών νεολαίας και των δύο πλευρών, παρατηρήσαμε ένα χάσμα απόψεων μεταξύ των νέων των δύο κοινοτήτων.

Ο Γιάννης, ανέφερε: Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Hakan,

Προοπτικές συμβίωσης

Ρωτήσαμε τους δύο συνεντευξιαζόμενους για το αν υπάρχουν προοπτικές συμβίωσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ο Γιάννης πιστεύει:  Παράλληλα, αναφέρει πως αντιμετωπίζει το θέμα αυτό με σεβασμό, όπως και στις άλλες κουλτούρες. Αντίθετα, ο Hakan ανέφερε,  Ο ίδιος, δηλώνει ικανός να αγνοήσει όλες τις δικαιολογίες που υπάρχουν, φτάνει να υπάρχει ειρήνη στο νησί του.   Στην ερώτηση για το αν είμαστε έτοιμοι να συζήσουμε με τους Τουρκοκύπριους, ο Γιάννης, απάντησε:   Και οι δύο, ανέφεραν πως μέσω των οργανισμών που συμμετέχουν προσπαθούν να φέρουν πιο κοντά την νεολαία των δύο κοινοτήτων διοργανώνοντας διάφορες συναντήσεις και στις δύο πλευρές του νησιού.

Στην τελική, είμαστε όντως έτοιμοι να συζήσουμε με τους Τουρκοκύπριους, αφήνοντας στην άκρη όλα τα στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί;

Ανδρονίκη Έλληνα

Γιώργος Μούσας

Μαρία Τσίβικου

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s