Μια παράνομη οικονομία που ανθίζει

ydhf.png

Σχεδιασμένη οικονομική ανάπτυξη

Η οικονομική τάξη του ψευδοκράτους γεννιέται από την τουρκική εισβολή στο νησί μας και συγκεκριμένα το 1975 γίνεται λόγος για ισχυρή αποικιοκρατική θέση της Τουρκίας με το χώρο βασισμένο σε κρατικό καπιταλισμό. Όλες οι υποδομές που εγκαταλείφθηκαν τότε από τους τουρκοκύπριους πέρασαν στην κρατική δομή και μέσα από τον προϋπολογισμό της Τουρκίας κρατικοποιήθηκαν και ξεκίνησε μια σχεδιασμένη οικονομική ανάπτυξη, βασισμένη στα πεντάχρονα οικονομικά πλάνα.  Τα πεντάχρονα οικονομικά πλάνα έδιναν έμφαση στο κράτος εξαιτίας του ότι δεν υπήρχε ισχυρή ιδιωτική τάξη επιχειρηματιών για να αναλάβει, έτσι αναπτύσσονται κυρίως οι κρατικές οικονομικές επιχειρήσεις.

Νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός

Το πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία αντικατοπτρίζει σταδιακά τις νεοφιλελεύθερες του αντιλήψεις και στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί μέσα από πρωτόκολλα μια νέα οικονομική διαχείριση των κατεχομένων. Σήμερα οι ερευνητές κάνουν λόγο για απόλυτα νεοφιλελεύθερο σύστημα το οποίο όμως δεν ολοκληρώθηκε. Ο Δρ. Νίκος Μούδουρος σε σχετική συνέντευξη που μας παραχώρησε, υποστήριξε ότι ο φιλελεύθερος ανασχηματισμός των κατεχομένων είναι ανολοκλήρωτος εξαιτίας του ότι η αγορά των κατεχομένων ανοίγει μόνο προς την Τουρκία και αυτό τους οδηγεί σε μια δομική εξάρτηση.

(Σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης)

 Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης

Από το 2005 και μετά, η κυβέρνηση Ερντογάν προσεγγίζει το ψευδοκράτος με ένα νέο ολοκληρωμένο πλαίσιο, αυτό των τρίχρονων οικονομικών πρωτόκολλων.  Η παγκόσμια οικονομική κρίση όμως, δεν άργησε να γίνει αισθητή και στα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα να επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης του ψευδοκράτους. Μετά την ένταξη της οικονομίας των κατεχομένων σε ένα είδος μνημονίου, το οποίο περιλάμβανε μέτρα όπως τις περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η οικονομία τους βρίσκεται σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης ξανά το 2012 – 2013.  Ισχυρή απόδειξη αυτής της ανάπτυξης, το τελευταίο οικονομικό πρωτόκολλο (2016-2017-2018) το οποίο είναι το πιο ολοκληρωμένα απ’ όλα και περιλαμβάνει σχέδια ανάπτυξης του δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα.  Σύμφωνα και πάλι με τον Δρ. Νίκο Μούδουρο, η βασική φιλοσοφία αυτού του προγράμματος, είναι η Τουρκία να παραχωρεί κονδύλια στον προϋπολογισμό της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» μόνο εφόσον κάνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες αναγράφονταν μέσα στο πρωτόκολλο, όπως για παράδειγμα έγινε πρόσφατα με την ιδιωτικοποίηση του νερού.

(Σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης)

Τούρκοι Επενδυτές

Τουρκοκυπριακές πηγές σημειώνουν ότι το 2011 παρατηρήθηκε έντονη αύξηση των επενδύσεων από Τουρκία στον ιδιωτικό τομέα των κατεχομένων. Η Βοκολίδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των επενδύσεων, αφού το 2012 καταγράφηκε ότι το 70% των νέων τουριστικών επενδύσεων στη περιοχή είναι τουρκικές επιχειρήσεις. Ο τουρκικός ιδιωτικός τομέας φαίνεται κυρίως στον τουρισμό, στην εκπαίδευση, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο εμπόριο. Συγκεκριμένα, οι στατιστικές τουρισμού της τουρκικής πρεσβείας στα κατεχόμενα καταμέτρησαν 18,766 κλίνες το 2013 και 1,232,753 τουρίστες. Επίσης, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Osman Kalfaoğlu σε ταχυδρομική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, υπάρχουν σχέδια να ανοίξουν ακόμα 14 πανεπιστήμια μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ραφαέλλα Ρουσμίκο, Κυριάκος Γιαννακού,Χαράλαμπος Μαυροϊακώβου

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s