Στα παρασκήνια του Zωολογικού Kήπου

%ce%b4%cf%86%ce%b3

Χώροι προστασίας ζώων ή αιχμαλωσίας;

Οι απόψεις για την ύπαρξη των ζωολογικών κήπων διίστανται. Είναι όντως αναγκαία η ύπαρξη των ζωολογικών κήπων;

Προστασία ή αιχμαλωσία;

Στις 26 Οκτωβρίου 2016, μετά από επίσκεψη, στον ζωολογικό κήπο της Λεμεσού,o Δρ. Λάμπρου, ανέφερε:

 

Πρόσθεσε, πως σε αντίθεση με παλιότερα, σήμερα ο χώρος έχει διαμορφωθεί με φυσικά υλικά (άμμος, ξύλο, τεχνητές σπηλιές, γυαλί), που συνέβαλλαν στη δημιουργία ενός οικείου περιβάλλοντος και ενός χώρου μη αιχμαλωσίας για τα ζώα. Στις 2 Νοεμβρίου 2016, σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Κόμματος των Ζώων κ. Κυριάκου, δήλωσε «Ο μύθος για την διατήρηση αυτών των ούτω καλούμενων ζωολογικών κήπων με την δικαιολογία ότι προστατεύουν τα ζώα τα οποία ευρίσκονται υπό εξαφάνιση, απέχει από τις πραγματικότητες». Ακολούθως, τοποθετήθηκε ενάντια στον εγκλεισμό και στη φυλάκιση διά βίου ζωής των ζώων.

Επιμόρφωση ή παραμόρφωση;

Στη συνομιλία με τον Δρ. Λάμπρου παρευρέθηκε και η κα. Κουτσούρη προσθέτοντας πως ο ζωολογικός κήπος πρέπει να είναι όχι μόνο ψυχαγωγικός αλλά και εκπαιδευτικός. Ο κόσμος, έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα ζώα μέσω των πινακίδων, να ‘ρθει σ’ επαφή και ν’ αναπτύξει μια μικρή σύνδεση μ’ αυτά. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για το κοινό.

«Είναι πλέον ένας απαρχαιωμένος και περασμένων εποχών τρόπος εάν μιλάμε για επιμόρφωση. Μάλλον παραμόρφωση γίνεται γιατί δεν δίνονται τα πραγματικά στοιχεία των ζώων τα οποία εκτίθενται προς δημόσια θέα στο κοινό», δήλωσε ο κ. Κυριάκου. Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε το γεγονός ότι μία τίγρης της Σιβηρίας η οποία ζει σε ψυχρά κλίματα βρίσκεται σε υψηλές θερμοκρασίες στην Κύπρο;

%ce%b4%cf%86%cf%88%cf%88%cf%88%cf%88%cf%88%cf%88%cf%88%cf%88%cf%88%cf%88

Φωτογραφία από Χριστίνα Γεωργίου

Απελευθέρωση ή εγκλεισμός;

Κύρια επιδίωξη του ζωολογικού κήπου δεν παύει να είναι η αναπαραγωγή αλλά και η μετέπειτα απελευθέρωση των ζώων. «Έχουμε απελευθερώσει μερικούς γύπες και φρουτονυχτερίδες», δήλωσε ο κ.Λάμπρου.

«Στην Ευρώπη υπάρχει πλέον η παραδοχή ότι οι ζωολογικοί κήποι έχουν αποτύχει οικτρά όσον αφορά αυτά τα προγράμματα και τα ζώα σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να τα απελευθερώσουν ή να επιστρέψουν μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον». Ο κ. Κυριάκου πρόσθεσε ότι τα ζώα αναπαράγονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας με αποτέλεσμα την διαφοροποίηση του DNA και των χαρακτηριστικών τους από γενιά σε γενιά.

Ύπαρξη ή όχι;

Σύμφωνα με την κα. Κουτσούρη και τον Δρ. Λάμπρου, οι ζωολογικοί κήποι δεν μπορούν πια να κλείσουν γιατί

 

Αντιθέτως, ο κ. Κυριάκου τόνισε «Για εμάς δεν υπάρχουν καλοί και κακοί ζωολογικοί κήποι… υπάρχει η λογική του ότι τα ζώα γεννιούνται στην άγρια φύση και εκεί ανήκουν. Οι μετακινήσεις, οι φυλακίσεις και ο εγκλεισμός τους μέσα σε άχαρα και άθλια κλουβιά με φόντο την απέραντη θλίψη δεν είναι μία φυσιολογική ζωή αλλά ένα μαρτύριο».

Στην τελική αντιμετωπίζουμε τον ζωολογικό κήπο ως ένα απλό αξιοθέατο; Είναι αναγκαία η ύπαρξη των ζωολογικών κήπων;  Αν ναι, μπορούν να βελτιωθούν περισσότερο οι συνθήκες;

Αλεξία Μιχαηλίδου, Μαριάννα Στεφανίδου, Χριστίνα Γεωργίου

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s