Η αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου

Δίλημμα:  Η άποψη των φοιτητών συμβαδίζει με τα σχέδια του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου;

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Πλέον ο απώτερος στόχος είναι να ανεβεί ακόμη πιο ψηλά αναβαθμίζοντας τις εγκαταστάσεις  και διαμορφώνοντας τους χώρους του.  Τα σχέδια του Διοικητικού Συμβουλίου είναι αρκετά. Κατά πόσο συμβαδίζουν όμως με τις ανάγκες των φοιτητών;

Μετά από συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ.Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, αντλήσαμε σημαντικές  πληροφορίες όσον αφορά την κτηριακή ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Πανεπιστήμιου.

Τα μελλοντικά σχέδια και οι στόχοι για αναβάθμιση

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια για την αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού χώρου, ο πρύτανης δήλωσε

Στη συνέχεια, ανέφερε για το στόχο που έχει ουτως ώστε το Πανεπιστήμιο να βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου.

Η θέση του πρύτανη και των φοιτητών  για την σπουδαιότητα των εγκαταστάσεων

Σε ερώτηση για το τι θεωρεί ο ίδιος ο κύριος Χριστοφίδης πιο σημαντικό δήλωσε πως όσα προαναφέρθηκαν πιο πάνω είναι σημαντικά αλλά εξίσου σημαντικό είναι η λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ούτως ώστε η Πανεπιστημιούπολη να γίνει ανεξάρτητη αλλά και η κατασκευή πλανητάριου για σύγχρονη διδασκαλία. Στη συνέχεια, ερωτήθηκε  για την άποψη του για το τι θα ήθελαν οι φοιτητές για το πανεπιστήμιο. Έτσι, αναφέρθηκε στην ανάγκη των φοιτητών για περισσότερες εστίες και στη μετατροπή της Πανεπιστημιούπολης σε ένα πολιτιστικό κέντρο με όλα τα «facilities».

Μετά από ερωτηματολόγιο που δόθηκε σε 50 φοιτητές του Πανεπιστημίου, η πλειοψηφία δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένη με τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Παράλληλα στο ερωτηματολόγιο ζητήθηκε από τους φοιτητές να επιλέξουν κατά σειρά προτίμησης τι θεωρούν πιο απαραίτητο για τα νέα δεδομένα του πανεπιστημίου έχοντας ως επιλογή το χώρο στάθμευσης, τις εστίες, τη βιβλιοθήκη και τους χώρους διδασκαλίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό επέλεξε ως πιο απαραίτητο το χώρο στάθμευσης και τα υπόλοιπα να ακολουθούν κατά σειρά βιβλιοθήκη, χώροι διδασκαλίας και εστίες.

 Απόψεις φοιτητών – πρύτανη αντικρούονται

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι φοιτητές θεώρησαν απαραίτητο το χώρο στάθμευσης όμως σε ερώτηση σχετικά με το θέμα αυτό ο πρύτανης απάντησε καταφατικά ότι στόχος του είναι 

Συνοψίζοντας, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας που διεξάχθηκε φαίνεται πως δεν συμβαδίζει πλήρως η άποψη του πρύτανη και των φοιτητών. Ενώ οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου αφήνουν ευχαριστημένους τους φοιτητές και ο απώτερος στόχος για την αναβάθμιση του είναι σαφής και αρεστός, δεν συμβαδίζουν στο θέμα των χώρων στάθμευσης.

Όπως προαναφέρθηκε, στις δηλώσεις του ο Πρύτανης δεν αναφέρθηκε σε νέα σχέδια για τους χώρους στάθμευσης αντιθέτως μίλησε για τον περιορισμό τους και τη διέλευση των φοιτητών με λεωφορεία και ποδήλατα αλλά και για καλύτερες συγκοινωνίες. Σε αντίθεση με τους φοιτητές που θεωρούν σημαντικότερο ζήτημα την αναδιοργάνωση των χώρων στάθμευσης.

Όσον αφορά τη δημιουργία καλύτερων συγκοινωνιών το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών το οποίο έλαβε μέρος στο ερωτηματολόγιο το θεωρεί εφικτό, παρόλα αυτά  το 50% απάντησε ότι δεν θα τα χρησιμοποιούσε ποτέ, το 40% κάποτε και το 10% πάντα. Σε αυτό το 10% όπως δήλωσαν οι ίδιοι συμπεριλαμβάνονται φοιτητές που χρησιμοποιούν ήδη λεωφορεία λόγω προσωπικών ζητημάτων.

15139252_10202491333040679_902583156_n

Μύρια Γεωργίου, Ντόλη Σιακίδη

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s