Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

15151483_10208215226472458_801986175_n

Οι απόψεις των νέων της υπαίθρου

Όλο και περισσότεροι κάτοικοι των χωριών μετακινούνται στις πόλεις για να διευκολύνουν την ζώη τους αλλά και για να έχουν περισσότερες ευκαιρίες όσο αφορά την εργασία, την εκπαίδευση, καθώς και λιγότερο σημαντικούς τομείς όπως η ψυχαγωγία. Υπάρχουν όμως και αυτοί που προτιμούν να μείνουν εκεί παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Στον πιο κάτω πίνακα από την Στατιστική Υπηρεσία φαίνεται ο πληθυσμός της κάθε επαρχίας και της κάθε πληθυσμιακής ομάδας σε άνδρες και γυναίκες.

EPARXIES.jpg

Μέσα από δύο συνεντεύξεις θέλαμε να μάθουμε την άποψη δύο νέων γυναικών, που ζουν σε δύο διαφορετικά χωριά στην ύπαιθρο, την Αγάθη Ιωάννου (Κακοπετριά) και την Γεωργία Έκτορος (Φοινί). Η άποψη τους συμπίπτει , γενικότερα και με τους υπόλοιπους νέους που ζουν σε ορεινές περιοχές.

Εργασία-Εκπαίδευση-Ανέλιξη

Η 2η συνεντευξιαζόμενη όμως, θεωρεί πως η ύπαιθρος αναπτύχθηκε και διαθέτει τις ίδιες ευκαιρίες με αυτές της πόλης.

Ψυχαγωγία

Όταν ερωτήθηκαν αν οι ορεινές περιοχές υστερούν σε θέματα ψυχαγωγίας πήραμε δύο εντελώς διαφορετικές απαντήσεις. Η Αγάθη πιστεύει πως σε αυτό το τομέα τα χωριά δεν καλύπτουν τις ανάγκες των νέων στο τομέα της διασκέδασης, αναγκάζοντάς τους να μεταβαίνουν στην πόλη, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ατυχήματος. Σε αντίθεση, η Γεωργία θεωρεί πως οι νέοι ψυχαγωγούνται στα χωριά τους αφού υπάρχουν καφέ, ταβέρνες ακόμα και εναλλακτικές λύσεις όπως βόλτες, πεζοπορίες και εξερευνήσεις στην φύση.

Περιβάλλον-Ασφάλεια

Η Αγάθη δηλώνει πως στο χωριό υπάρχει ασφάλεια και έτσι τα παιδιά μεγαλώνουν πιο ελεύθερα. Όντας πρόσφατα μητέρα, θεωρεί πως το παιδί της θα μεγαλώσει σε καλύτερες συνθήκες παρά στην πόλη. Η εγκληματικότητα είναι σε πολύ μικρό βαθμό, και το περιβάλλον πολύ καλύτερο από ότι στις πόλεις. Ταυτόχρονα, η Γεωργία συμφωνεί πως η ζωή στο χωριό είναι πιο ήρεμη και ο κόσμος είναι πιο φιλικός και δεμένος, παρομοιάζοντάς το σαν μια μεγάλη οικογένεια.

Αποκέντρωση;

Όταν οι 2 κοπέλες ερωτήθηκαν αν θα μετακόμιζαν στην πόλη νοουμένου ότι δεν έχουν κάτι να τις κρατά πίσω, η Αγάθη είπε πως δεν πέρασε κάτι τέτοιο από το μυαλό της,

Η Γεωργία, με σιγουριά απαντά πως αν πλέον οι ανάγκες της δεν καλύπτονταν στο χωριό θα μετακόμιζε.

Αμέλεια από την πολιτεία

Εδώ για ακόμη μια φορά οι απόψεις διίστανται. Η Αγάθη μας ανέφερε πως  νιώθει παραγκωνισμένη από την πολιτεία και πώς οι αντιπρόσωποι της δεν ενδιαφέρονται κατά τη διάρκεια του χρόνου παρά μόνο όταν επέρχονται εκλογές. Αντίθετα, η Γεωργία υποστηρίζει πως η πολιτεία αγκάλιασε τα χωριά τα τελευταία χρόνια και πως γίνονται συνέχεια έργα και προσπάθειες για ανάπτυξη.

Τι θα έπρεπε να αλλάξει;

Σε τελική ανάλυση, οι δύο συνεντευξιαζόμενες θεωρούν πως από την ύπαιθρο λείπουν περισσότερες ευκαιρίες εργασίας. Αν ποτέ γίνουν αλλαγές σε αυτό τον τομέα τότε πιστεύουν πως οι νέοι θα έχουν ένα λόγο να συνεχίσουν να ζουν στην ύπαιθρο.

 Μήνα Χρυσή

Νίκη Τρυφωνίδου

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s