Κινητές Καντίνες: Ασφαλείς για κατανάλωση ή όχι;

Ποιες προδιαγραφές χρειάζεται κάποιος για να λειτουργεί μια κινητή καντίνα;

Υπάρχουν πολλά μέρη που μπορούμε να βρούμε «γρήγορο φαγητό» και σε πολύ χαμηλή τιμή. Ένα τέτοιο μέρος είναι οι κινητές καντίνες που συναντάμε στους δρόμους, στα πάρκα, στα γήπεδα. Πια κριτήρια πρέπει να πληροί μια τέτοια καντίνα ως προς τους κανόνες υγιεινής και συνθήκες ετοιμασίας;

Διαδικασία απόκτησης άδειας

Από πληροφορίες που πήραμε από αρμόδιο λειτουργό του Δημαρχείου Στροβόλου, πριν πάρει άδεια για πώληση τροφίμων το όχημα το ίδιο πρέπει να περάσει υπό έλεγχο από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Συγκοινωνιών & Έργων και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αφού πάρει αυτά τα πιστοποιητικά παίρνει αριθμό μητρώου από το Υπουργείο Υγείας για να εξασφαλίσει άδεια από το Δήμο στον οποίο θα διακινείται.Όπως πληροφορηθήκαμε από τον κ.Παντελή, ιδιοκτήτη καντίνας, ο διαχειριστής τροφίμων οφείλει να κάνει ετήσιες εξετάσεις για ανάλυση κοπράνων και να επισκεφτεί κυβερνητικό γιατρό για έλεγχο νυχιών και υπογραφή Πιστοποιητικού Υγείας . Αν ένας χειριστής τροφίμων πάσχει από κάποια αρρώστια τότε του απαγορεύεται η απασχόληση σε χώρους που έχουν να κάνουν με τρόφιμα. Το νερό που χρησιμοποιείται από αυτά τα υποστατικά πρέπει να πληροί καταλληλότητας η οποία αποδεικνύεται κι αυτή με εργαστηριακές εξετάσεις.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Φωτογραφία:Τερέζα Αγαθοκλέους

Υγειονομικοί Έλεγχοι

Τα πιο πάνω πιστοποιητικά χρειάζεται να υπάρχουν συνεχώς στην κατοχή του διαχειριστή για τυχόν έλεγχο από το Υγειονομείο . Αναλόγως του Δήμου, οι έλεγχοι είναι πιο συχνοί ή πιο αραιοί. Στο Δημαρχείο Στροβόλουγια παράδειγμα γίνονται έλεγχοι 2-3 φορές το χρόνο ενώ στο Δημαρχείο Πέρα Χωρίου Νήσου Κατά το λειτουργό του Δημαρχείου Στροβόλου, αυτό οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, είναι υποχρεωτική η χρήση γαντιών και καπέλου λόγω του ότι απαγορεύετε να αγγίζεις τοφαγητό με τα χέρια.

Υγιεινή χώρου και φύλαξη τροφίμων

Η κάθε κινητή  καντίνα υποχρεούται από τον νόμο να διαθέτει δικό της αποχωρητήριο και τουλάχιστον  2 νιπτήρες, ένα για προσωπική χρήση και για πλύση υλικών. Τα υλικά φυλάγονται:

Επίσης μια κινητή καντίνα πρέπει να διαθέτει επιφάνειες που να είναι σε καλή κατάσταση και να μπορούν να καθαρίζονται και απολυμαίνονται εύκολα. Πρέπει να υπάρχουν εγκαταστάσεις εφοδιασμένες με πόσιμο και υγιεινό νερό όπως ένα ντεπόζιτο για τις διεργασίες όπου χρειάζεται.

Δυσκολίες λειτουργίας καντίνας

Όπως μάθαμε από τον κ. Παντελή, στο χώρο των κινητών καντινών υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και είναι μια πολυέξοδη επιχείρηση. Όπως μας είπε 

Είναι επίσης και περιορισμένες οι ώρες που μπορείς να δουλέψεις

Τελικά, η λειτουργία και συντήρηση μιας κινητής καντίνας δεν είναι εύκολη ιδιαίτερα με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και παρά τους αυστηρούς νόμους που υπάρχουν γι’ αυτά τα υποστατικά, μπορεί να υπάρξουν και παραβάσεις. Όμως ακόμα και οι σωστοί και συστηματικοί έλεγχοι δεν εξαλείφουν τους κινδύνους, μπορούν μόνο να τους ελαχιστοποιήσουν.

Τερέζα Αγαθοκλέους

Κυπριάνα Σταύρου

Ευαγγελία Χαραμή

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s