Διαίρει και βασίλευε στην σύγχρονη πολιτική σκηνή

dividetimperaΑπό πολλά προβλήματα  ο σύγχρονος κόσμος ταλανίζεται όπως την οικονομική κρίση, την  μεταναστευτική πολιτική και  την  διαφθορά. Αυτό οδήγησε τους πολιτικούς  να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα με μια διαφορετική προσεγγίσει δηλαδή με την πολιτική του Διαίρει και βασίλευε. Με απλά λογία φρόντισαν να στρέψουν την κυρίαρχη ομάδα του λαού προς την αδύναμη ομάδα και για να φροντίσουν ότι θα κρατήσουν την εξουσία τους με ασφάλεια .

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στην σύγχρονη πολιτική σκηνή που αν κάποιος τις μελετήσει θα καταλάβει ότι εφαρμόστηκε η πιο πάνω πολιτική. Αλλά στο πιο κάτω άρθρο θα επεκταθούμε εκτενέστερα στο να εξηγήσουμε πώς εφαρμόστηκε αυτή η πολιτική κατά το βρετανικό δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016 και πώς η χρυσή αυγή στην Ελλάδα βγήκε το τρίτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Βρετανικό Δημοψήφισμα

Στην Βρετανία στις 23 Ιουνίου 2016 διεξάχθηκε το βρετανικό δημοψήφισμα με το ερώτημα «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση;».  To αποτέλεσμα για το εάν θέλουν οι ψηφοφόροι να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτανε το 48.11% και το ποσοστό των ψηφοφόρων που ψήφισαν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση άγγιζε το 51. 89%. Η διαφορά των δύο αποτελεσμάτων είναι πολύ κοντά και γι αυτό η ιστοσελίδα mirror.co.uk δημοσιεύεσαι άρθρο που περιέγραφε την εκάστοτε κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο διχασμένη. Στο δημοσίευμα αυτό περιγράφεται το γεγονός ότι ανάλογα με την ηλικία, την κοινωνική τάξη, την εθνικότητα και την θρησκεία ο κάθε ψηφοφόρος πήρε την ανάλογη απόφαση.  Το δημοσίευμα αυτή της ιστοσελίδας πάρθηκε από το μέλος «YouGov.uk» του Βρετανικού Εκλογικού Συμβουλίου που φροντίζει να εφαρμόζονται οι κανόνες κατά την καταμέτρηση των ψήφων. Επίσης στο επιστημονικό άρθρο της Δρ. Sara B. Hobolt με τίτλο «The Brexit vote: a divided nation, a divided continent» φαίνεται ότι οι πλειονότητα των ψηφοφόρων που ψήφισαν να εγκαταλείψει η Βρετανία της Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζονται ως ‘no qualification’. Σύμφωνα με την συγγραφέα μεταξύ των ψηφοφόροι  προκλήθηκε μια δημογραφική διαίρεση (demographic divides)καθώς σε μεγάλες πλειοψηφίες οι λιγότερο μορφωμένοι και οι λιγότερο εύποροι ψήφισαν να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ οι νέοι απόφοιτοι από τα μεγάλα αστικά κέντρα ψήφισαν να παραμείνουν.

Ακόμη τα δύο κύρια σλόγκαν που αφορούσαν την καμπάνια για να αποχώρηση η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν «Let’s take back control» και  «We send the  EU £350 millions a week, Let’s fund our NHS instead». Μετά την καταμέτρηση των ψήφων η παρουσιάστρια του τηλεοπτικού προγράμματος «Good Morning Britain” ρώτησε τον Ευρωβουλευτή Nigel Farage κατά πόσο τα 350 εκατομμύρια Αγγλικές λίρες θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του του ταμείου υγείας. Ο ίδιος απάντησε ότι «Δεν μπορεί να γίνει, εγώ ποτέ μου δεν θα ισχυριζόμουνα κάτι τέτοιο. Αυτό ήταν ένα λάθος που έκανε η καμπάνια» (“No I can’t, I would never have made that claim. That was one of the mistakes made by the Leave campaign.”). Μετά από αυτή τη δήλωση του Ευρωβουλευτή Nigel Farage ξέσπασε ένα κύμα ψηφοφόρων οι οποίοι δήλωναν σε ρεπορτάζ δημοσιογράφων ότι λόγο της δήλωσης του Ευρωβουλευτή είχαν δεύτερες σκέψεις για την ψήφο τους στο δημοψήφισμα. Στην πιο πάνω παραπομπή αναφέρεται τo γεγονός ότι πολύ ψηφοφόροι δεν γνώριζαν για το τι ψήφιζαν.

Με την αναφορά όλων αυτών των δημοσιευμάτων από Βρετανικές ιστοσελίδες μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι άνθρωποι που ψήφισαν για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκής Ένωση στην πλειονότητα τους ήταν οι λιγότερο μορφωμένοι, λιγότερο εύποροι και λιγότερο ενημερωμένοι για το τι πάει να πει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά δεύτερον, οι πολιτικοί αντιπρόσωποι που «ξεγέλασαν» εν ολίγης τους ψηφοφόρους υπόσχοντας τους αποφάσεις που μετά την καταμέτρηση των ψήφων αποκήρυξαν. Συνεπώς θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι το Βρετανικό δημοψήφισμα δίχασε εν ολίγοις το Βρετανικό λαό και ότι ακόμα και μετά το δημοψήφισμα δημοσιεύονται άρθρα σε Βρετανικές ιστοσελίδες που περιγράφουν τις συνέπειες που είχε το αποτέλεσμα στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.  Τέλος οι πολιτικοί που ήταν υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ενθουσιασμένοι όταν έμαθαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μιας και ο κ. Farage δήλωσε ότι πρέπει να οριστεί ως μέρα ανεξαρτησίας ιστορικά. Ακόμη και το γεγονός ότι η Tereza May είναι πρωθυπουργός της Βρετανίας (μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος) δίνει μια ξεκάθαρη οπτική του ποια μερίδα του πληθυσμού εν τέλη «βασίλεψε»  (απέκτησε ποιο πολύ ισχύ).

Άνοδος της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο για 2η φορά

Τον Σεπτέμβριο του 2015 έγινα   εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, οπού η Χρυσή Αυγή βγήκε  τρίτο κόμμα με ποσοστό 6,99%. Εξαιτίας αυτού το ποσοστού η Χρυσή Αυγή απέκτησε το δικαίωμα να εκπροσωπείται από 18 βουλευτές. Που οφείλεται αυτή άνοδος της Χρυσής Αυγής μπορεί ευκολά κάποιος να διερωτηθεί; . Οφείλεται  όπως είπαμε και πιο πάνω στην πολιτική που εφάρμοσε ο πρόεδρος της Χρυσής  Αυγής  οπού φρόντισε να πείσει μια μερίδα του πληθυσμού ότι η μνημονιάκη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ξεπουλά την πατρίδα. Γι’ αυτό και  ακολουθά πολιτικές έτσι ώστε να μην γίνουν οι Έλληνες μειοψηφία στην ίδια τους την χώρα, για μια ελεύθερη και ισχυρή Ελλάδα.

Εξαιτίας του ότι από το 2009 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα παρατηρούνται υψηλά ποσοστά ανεργίας,  το εισόδημα των ανθρώπων είναι αρκετά μειωμένο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα και πολύ άνθρωποι να είναι άστεγοι. Οι δυσμενές συνθήκες που βιώνει στην καθημερινότητα του ο Ελληνικός λαός έδωσε το έναυσμα στην Χρυσή Αυγή (λαϊκίστικό κόμμα) να αναδειχτεί ως αντιπροσωπευτικό κόμμα μιας μερίδας του πληθυσμού.  Το συμπεραίνουμε αυτό όταν το 2012 η Χρυσή Αυγή έκανε την εμφάνιση της στο ελληνικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά.

Κύριοι στόχοι της Χρυσής Αυγής είναι να μειώσει κατά πολύ τον αριθμό των μεταναστών διότι θεωρούνται υπαίτιοι για το γεγονός ότι πολύ Έλληνες είναι άνεργοι. Επίσης ένας άλλος στόχος της Χρυσής Αυγής είναι να φυλακίσουν όποιον άνθρωπο έκανε εργασίες με παράνομες άδειες και να δεσμεύσουν τις περιουσίες τους. Ακόμη, υπόσχονται πολιτική κάθαρση σε όλους τους πολιτικούς δρώντες που ‘έκλεψαν’  (όπως το παραθέτουν οι ίδιοι στο καταστατικό τους) από το δημόσιο θα πάνε φυλακή και όταν γίνει αυτό θα δοθούν τα χρήματα αυτά στο λαό.

Υποσχόμενοι όλα τα πιο πάνω στην Ελλάδα του 21ου πρώτου αιώνα με την ανεργία να ξεπερνά το 20%  είναι λογικό ο ελληνικός λαός να κάνει μια τέτοια επιλογή στην απόγνωση του μιας και η Χρυσή Αυγή «επιτίθεται σε συλλογικότητες που προασπίζουν εργατικά και άλλα δικαιώματα».  Με βάση τον καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλη Σπουρδαλάκη «η Χρυσή Αυγή έχει την ικανότητα να εκφράζει απόλυτα το θυμό των πολιτών». Επίσης επισημάνει ότι   «κάθε κοινωνικό αίτημα αντιμετωπίζεται με την κατηγορία του λαϊκισμού, εξακολουθούν να μιλούν για παράνομη ’η ‘λάθρο’- μετανάστευση , αντιμετωπίζουν τις τραγωδίες των οικονομικών μεταναστών ως ιδιωτικές επιλογές τους». Ο σύμβουλος επικοινωνίας κ. Ευτύχης Βουρδουλάκης που δουλεύει στην εταιρία Stratego αναφέρει ότι η Χρυσή Αυγή χρησιμοποιεί τη ρητορική του μίσους που στοχεύει «σε ένα ακροατήριο χαμηλής πολιτικοποίησης, το οποίο κουβαλούσε μέσα του στερεότυπα που είχαν δημιουργηθεί σε βάθος χρόνου».  Ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ σε διάλεξη του στο Αμερικάνικο κολλέγιο της Ελλάδας το 2013 είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Χρυσή Αυγή έχει «σε πολύ μεγάλο βαθμό ένα ναζιστικό πολιτικό πρόγραμμα».

Με αυτές παραπομπές θα μπορούσε να γίνει από κάποιους αισθητό ότι η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα με λαϊκίστικό χαρακτήρα. Έμμεσος της στόχος της είναι η άνοδος της στο ελληνικό κοινοβούλιο μιας και το κόμμα ιδρύθηκε από το 1973  και για πρώτη φορά εισήλθε κοντά στην λείψει αποφάσεων το 2012. Όπως κάθε κόμμα έτσι και η Χρυσή Αυγή θέλει να επηρεάζει τα δρώμενα και τις αποφάσεις και ο μόνος δημοκρατικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να έχει ισχυρή αντιπροσωπεύσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Μιας και η ιδεολογία του στρέφεται προς τον εθνικοσοσιαλισμό προσπαθεί με τις προκηρύξεις και εκδηλώσεις της να προσελκύσει τους υπόλοιπους Έλληνες και να σπείρει την διχόνοια μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών. Με αυτό τον τρόπο διαφαίνεται ξεκάθαρα για μας ότι η Χρυσή Αυγή διαιρεί και βασιλεύει μέσα στην Ελληνική κοινωνία.

Υποσημείωση:

Θεωρήσαμε σωστό να μελετήσουμε αυτά τα γεγονότα και όχι κάποια άλλα, άλλων χώρων λόγω του ότι γνωρίζουμε Ελληνικά και Αγγλικά και θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε πρωτογενής πηγές.

Παραπομπές

Εθνικές Εκλογές Σεπτέμβριος 20152015, . Available: http://ekloges.ypes.gr/current/v/public/index.html#{ [2015, 17 Dec 2015].

Greece: Unemployment rate from 2010 to 20202010, . Available: https://www.statista.com/statistics/263698/unemployment-rate-in-greece/ [2010, .

About the campaign. Available: http://www.voteleavetakecontrol.org/campaign.html.

EU referendum. Available: https://www.gov.uk/government/topical-events/eu-referendum/about.

Χρυσή Αυγή. Εθνικό Σχέδιο. . Available: http://www.xryshaygh.com/assets/files/xa_ethniko_sxedio.pdf.

Bentham, M.M., C. 2016, , ‘Damn’: EU referendum result shocks world leaders as Britain backs Brexit. Available: http://www.standard.co.uk/news/politics/damn-eu-referendum-result-shocks-world-leaders-as-britain-backs-brexit-a3280031.html [2016, 24 Jun 2016].

Cosslett, R.L. 2016, , Families divided by Brexit: ‘Part of me just wants to avoid my dad completely now’ . Available: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/dec/21/families-divided-brexit-rifts-arguments-avoid-dad [2016, 21 Dec 2016].

Dearden, L. 2016, , Anger over ‘Bregret’ as Leave voters say they thought UK would stay in EU. Available: http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-anger-bregret-leave-voters-protest-vote-thought-uk-stay-in-eu-remain-win-a7102516.html [2016, 25 Jun 2016].

Glaze, B. 2016, , Who voted for Brexit? How the EU referendum divided generations and social classes. Available: http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/who-voted-brexit-how-eu-8277077 [2016, 24 Jun 2016].

Hobolt, S.B. 2016, «The Brexit vote: a divide nation, a divided continent», Journal of European Public Policy, vol. 23, no. 9, pp. 1259.

McCann, K.M., T. 2016, , Nigel Farage: £350 million pledge to fund the NHS was ‘a mistake’ . Available: http://www.telegraph.co.uk/news/2016/06/24/nigel-farage-350-million-pledge-to-fund-the-nhs-was-a-mistake/ [2016, 24 Jun 2016].

YouGov.uk 2016, , YouGov / Times Survey Results.

Κυριάζη, Δ. 2014, , Πότε θα σταματήσει η άνοδος της Χρυσής Αυγής; . Available: http://www.lifo.gr/mag/features/4315 [2014, 21 Μay 2014].

Μπέκος, Γ. 2013, , Μαρκ Μαζάουερ: «Η Χρυσή Αυγή συγγενεύει με τον εθνικοσοσιαλισμό». Available: http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=497984 [2013, 13 Feb 2013].

Νίκη Κουτσοφτίδη, Χριστόφορος Καραμολέγκος

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s