Η δύναμη που αναζητάς κρύβεται μέσα σου

powerΔεν γνωρίζεις μέχρι που μπορείς να φτάσεις εκτός και αν  χρειαστεί να δοκιμάσεις τις αντοχές σου ή μέχρι να σε εμπνεύσουν κάποιοι άνθρωποι, ακόμη και κάποιες καταστάσεις.   Όλοι έχουμε μία σπίθα που περιμένει να γίνει φλόγα. Μπορείς να κάνεις τα πάντα αρκεί να πιστέψεις σε εσένα. Ακόμη κι αν ζούμε σε δύσκολες εποχές, οικονομική κρίση, ανεργία, κρίση αξίων, κρίση θεσμών.. ο κόσμος αλλάζει συνεχώς μιας και η εξέλιξη τρέχει πιο γρήγορα από εμάς. Οι ρυθμοί μεταβάλλονται , οι απαιτήσεις αυξάνονται, η τεχνολογία είναι καθημερινότητα μας και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ο κόσμος δεν είναι ο ίδιος πια. Ποιος είναι ο δικός σου ρόλος σε όλα αυτά; Οφείλεις να ανταπεξέλθεις στα  νέα δεδομένα. Η δύναμη που αναζητάς για να καταπιαστείς κρύβετε μέσα σου απλά δεν την έχεις βρει ακόμη.

Δύσκολα τα πράγματα για την νέα γενιά να δημιουργήσει, να ανθίσει, να κάνει αυτόν τον κόσμο καλύτερο. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο. Απλά πρέπει να το δεις από μία άλλη οπτική γωνία οι δύσκολές περίοδοι είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να αποδείξεις τι αξίζεις, να κάνεις την διαφορά, να ξεχωρίσεις από το αδρανές πλήθος.

Αφορμή για να κάνω όλες αυτές τις σκέψεις στάθηκε ένας υπέροχος κύριος. Ο κύριος Κωνσταντίνος, δευτεροετής φοιτητής στο πανεπιστήμιο Κύπρου στον κλάδο των πολιτικών και κοινωνικών επιστημών στο τμήμα της κοινωνιολογίας. Αυτό που κάνει τον κύριο Κωνσταντίνο να ξεχωρίσει είναι τα 97 του χρόνια. 97 χρόνια μίας γεμάτης ζωής, η οποία του χάρισε ανεκτίμητες εμπειρίες και πολλά μαθήματα. Μία ζωή την οποία με όλη του την καλή διάθεση, μοιράστηκε μαζί μου, και με την σειρά μου σου την παραθέτω εσένα, γιατί ίσως αποτελέσει μία μικρή αφύπνιση.

Στόχος αυτού του κείμενου είναι να σου αποδείξει πως είσαι πλασμένος για να λειτουργείς στους δύσκολους καιρούς φτάνει να πιστέψεις στον εαυτό σου. Μέσα από την ιστορία του κύριου Κωνσταντίνου έχουμε ένα παράδειγμα από την πραγματική ζωή για να καταπιαστούμε και να πειστούμε πως όλα είναι δυνατά.

Για να ξεκινήσουμε, βλέποντας  αυτόν τον ευγενικό κύριο στον χώρο του πανεπιστημίου καθημερινά, εκτός του ότι μου προκάλεσε θαυμασμό, μου δημιούργησε και την επιθυμία  να τον γνωρίσω καλύτερα. Δεν είναι συχνό φαινόμενο να συναντάς φοιτητή σε αυτήν την ηλικία, τουλάχιστον στον τόπο μας. Θέλησα λοιπόν να μιλήσω μαζί του, να μάθω ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος, που με τόση δύναμη στέκεται όρθιος και προσπαθεί να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα! Θέλησα να ακούσω τι είχε να πει, γιατί ήμουν βέβαιη ότι είχε να πει πολλά. Πώς να μην έχει; 97 χρόνια είναι αυτά

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε μαζί μία πολύ όμορφη κουβέντα , πίνοντας τσάι (μίας και προσέχει πολύ την διατροφή του) . Μια κουβέντα που μου έδωσε πολλά και που με ενέπνευσε. Με έκανε να αναθεωρήσω τον τρόπο που έβλεπα την ζωή, με έκανε να καταλάβω πως δεν πρέπει ποτέ να επαναπαυτώ. Με έκανε να θελήσω να είμαι συνεχώς σε εγρήγορση έτσι ώστε να γίνω αστείρευτη πήγη δωρεάς αυτού του κόσμου.

Ο αγαπημένος κύριος Κωνσταντίνος ζει μόνος του στην επαρχία Λευκωσίας. Η κοινωνιολογία είναι το τρίτο του πτυχίο αφού έχει ήδη ένα πρώτο στην ανωτέρα λογιστική και ένα δεύτερο στη χημεία. Είναι ένας άνθρωπος με μόρφωση και γνώσεις όχι μόνο πανεπιστημιακού επιπέδου.

Έζησε αρκετά χρόνια στο εξωτερικό όπου και δούλεψε ως διευθυντής σε ορισμένες  εταιρίες . Όταν επέστρεψε πίσω στην Κύπρο άνοιξε ένα μαγαζί στην οδό Λήδρας το οποίο πωλούσε φρέσκους χυμούς (σήμερα δεν λειτουργεί πια). Το ίδιο διάστημα δανείστηκε ένα χρηματικό ποσό, το οποίο του χρησίμευσε ως κεφάλαιο για το κτίσιμο ενός εργοστασίου, που θα του έδινε την δυνατότητα να εξάγει τους χυμούς του. Όμως η τούρκικη εισβολή το καλοκαίρι του 74 ανέτρεψε τα σχέδια του και οι διαδικασίες διακόπηκαν. Λόγο αυτού του συμβάντος, έμεινε χρεωμένος με ένα μεγάλο πόσο για τον τότε καιρό. Κάτι το οποίο τον οδήγησε στο να γίνει πλανόδιος και να πουλά σάντουιτς στο δρόμο, για να μπορέσει να ξεχρεώσει. Τα κατάφερε και έτσι τα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν  ταξίδεψε στην Αμερική καθώς διέσχισε και την Ευρώπη με αυτοκίνητο.

Όλα αυτά τα ταξίδια που πραγματοποίησε στη ζωή του, του έδωσαν πολλές εμπειρίες και γνώσεις. Την ίδια στιγμή όμως, αποτέλεσαν και την αίτια που δεν μπόρεσε ποτέ να παντρευτεί. Αφέθηκε στη δουλεία του και στο έργο του, αφού δεν βρέθηκε ποτέ ελεύθερος χρόνος για να τον αφιερώσει σε μία γυναίκα. Επίσης  εκείνη την εποχή ο άντρας έπρεπε να ζητάει προίκα από την κοπέλα που επρόκειτο να παντρευτεί και αυτό ήταν κάτι το οποίο συγκρουόταν με τις δικές του απόψεις. Θεωρούσε πως η γυναίκα είναι ένα ευαίσθητο πλάσμα, το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Οι ιδέες του ήταν πάντοτε πιο προοδευτικές από την εποχή του. .  Για αυτούς ακριβώς τους λόγους έμεινε μόνος, όχι από επιλογή αλλά επειδή οι συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν του επέτρεψαν να βρει μία σύντροφο.

Σύμφωνα με τα όσα μας είπε, θεωρεί πως η Κύπρος έχει πολύ οπισθοδρομικές απόψεις ακόμη, σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές  χώρες και μη. Πιστεύει πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και υποστηρίζει πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ορθή εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση των σημερινών παιδιών, διότι το μέλλον του τόπου μας ανήκει στους νέους αυτούς ανθρώπους! Μου ανέφερε χαρακτηριστικά πως η κοινωνία πρέπει να ενδιαφέρεται για την πρόοδο του ανθρώπου. Οι ιδέες του προέρχονται από τον Αριστοτέλη, τον οποίο διαβάζει και υποστηρίζει ακράδαντα.

Η επιλογή του και η επιμονή του να σπουδάσει κοινωνιολογία στα 97 του, δεν ήταν τυχαία. Όπως μου έχει εξηγήσει η κοινωνιολογία έχει βάσεις της φιλοσοφίας και αυτό το οποίο θέλει να πετύχει είναι την αναβάθμιση και τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας, για την οποία τρέφει μεγάλη αγάπη. <<Η γλώσσα μας είναι πλούσια, με μεγάλη ιστορία και σημαντικότητα>> μου είπε. Εξάλλου για αυτό ‘’επιλέχθηκε’’ για την γραφή του ευαγγελίου, πρόσθεσε δίνοντας έτσι και μία θρησκευτική διάσταση στο ζήτημα.

Είναι ένας άνθρωπος που έχει πλάνο, έχει σχέδια για τα μέλλον. Μου μίλησε για το όραμα του, για τους στόχους του, όταν θα πάρει το πτυχίο του.  Στόχοι, οι οποίοι αφορούν την ένταξη της ελληνικής γλώσσας σε σχολεία της Ευρώπης και όχι μόνο. Μάλιστα έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο εξωτερικών, το όποιο είναι πρόθυμο να τον βοηθήσει να εισακουστεί το αίτημα του στους πρεσβευτές των άλλων χωρών.

Όλα αυτά συζητήσαμε με τον υπέροχο αυτό άνθρωπο και κάπου εδώ η κουβέντα μας έπρεπε να λάβει τέλος. Του ζήτησα να μου πει κάτι τελευταίο για να κλείσουμε. Αυτό που μου είπε είναι ότι επιθυμεί να αντιληφθεί μια μαζική προσπάθεια αναβάθμισης της γλώσσας μας και να καταλάβει ο κόσμος την σημαντικότητα της και τη μεγάλη αξία της. Επίσης πρόσθεσε, πως οι άνθρωποι οφείλουν να σέβονται ο ένας τον άλλον για να μπορέσει να υπάρξει μία σωστά δομημένη κοινωνία.

Ο γλυκύτατος αυτός κύριος, μας άνοιξε την καρδιά του και μας μίλησε για τη ζωή του, παρακινώντας και εμάς  να ξεκινήσουμε να δρούμε και να προσπαθούμε για αυτόν τον τόπο, βλέποντας το κοινό καλό και όχι το δικό μας προσωπικό συμφέρον. Αυτά είπαμε και τον πήρα στο σπίτι του.

Είναι πραγματικά πολύ όμορφο να βλέπεις ανθρώπους σαν τον κύριο Κωνσταντίνο να μην επαναπαύονται, να μην βολεύονται στην άνεση του σπιτιού τους.  Και ενώ έχουν κάνει τόσα πολλά στη ζωή τους, ενώ έχουν προσφέρει άλλα τόσα,  να θέλουν να κάνουν ακόμη περισσότερα! Φυσικά και η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί μια μικρή αφύπνιση για όλους εμάς, για εμένα αλλά και για εσένα! Τέτοιοι άνθρωποι είναι πηγή έμπνευσης για αυτούς που δειλιάζουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Τίποτα δεν πρέπει να σε σταματά στην προσπάθεια σου να πετύχεις τους στόχους σου! Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιληφθεί η νέα γενιά, η οποία αποπροσανατολίστηκε και έπαψε να κάνει όνειρα γιατί την έχουν πείσει πως στην σκληρή πραγματικότητα δεν χωράνε τέτοια πράγματα . Ο καθένας μας μπορεί! Φτάνει να αγαπάμε αυτό που κάνουμε, ότι και αν είναι αυτό.

Ο κύριος Κωνσταντίνος κάνει την διαφορά σε ένα κόσμο αδρανές! Ας τον ακολουθήσουμε λοιπόν! Ο δρόμος που χάραξε είναι δύσκολος και μακρύς αλλά όταν υπάρχει θέληση όλα είναι δυνατά! Ας προσπαθήσουμε να του μοιάσουμε ως προς  το ενδιαφέρον του για αυτόν τον τόπο, για τα κοινά και την όρεξη του για γνώση. Τότε σίγουρα θα ήμασταν όλοι καλύτεροι άνθρωποι αλλά και καλύτεροι πολίτες.

Οι καιροί είναι  δύσκολοι και παράξενοι, ιδιαίτερα εσύ που ανήκεις στην  νέα γενιά αυτού του τόπου και θα πάρεις την σκυτάλη από τους παλιούς, κάνε τους να νοιώσουν περήφανοι που είναι απόγονοι σου. Πάρε τούτον τον τόπο ένα βήμα πάρα πέρα.

Και μην ξεχνάς πως ο άνθρωπος άμα θέλει μπορεί να πετύχει τα πάντα. ‘Eχεις τόση δύναμη μέσα σου που δεν μπορεί να το εκλάβει ο νους σου. Ας την αξιοποιήσουμε, ας πιστέψουμε σε αυτήν, ας αλλάζουμε τον κόσμο προτού μας αλλάξει αυτός εμάς. Μην δειλιάσεις να σταθείς στα πόδια σου και να αντιμετωπίσεις τους δύσκολους καιρούς. Να φοβηθείς αυτόν τον κόσμο που αλλάζει τόσο, όσο να αποτελέσει κίνητρο για να σηκωθείς και να πάρεις τα ινία στα χέρια σου.

Μην ξεχνάς πως κανένας ο οποίος μάχεται δεν θεωρήθηκε ποτέ χαμένος.

Θέκλα Γεωργίου

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s