ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΛΗΡΩΝΩ ΌΣΟ ΠΕΤΑΩ»

Τι είναι το ΠΟΠ;

Το πρόγραμμα «Πληρώνω Όσο Πετάω» λειτουργεί σε διάφορες χώρες. Ξεκίνησε από το 1991 στην πόλη Dover στην κομητεία Strafford, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το σύστημα χρέωσης «Πληρώνω Όσο Πετάω» έχει ως σκοπό τη διαχείριση αποβλήτων με ένα δίκαιο τρόπο, αφού εφαρμόζει την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Στην ουσία χρεώνει τους πολίτες σύμφωνα με την ποσότητα των αποβλήτων που πραγματικά παράγουν.

ΠΟΠ1ΠΟΠ στην Κύπρο

Τον Ιανουάριο του 2009 ξεκίνησε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE – Περιβάλλον, με τίτλο: «Η ανάπτυξη Συστήματος Πληρώνω Όσο Πετάω στην Ελλάδα, Εσθονία και Κύπρο».

Το τελικό συνέδριο του προγράμματος LIFE πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2017. Σε ομιλία του ο Υπ. Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης ανάφερε ότι το έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανταγωνιστικά συγχρηματοδοτούμενα έργα που έχει κερδίσει η Κύπρος, με προϋπολογισμό πέρα των 2 εκατομμυρίων.

Πρόσθεσε επίσης ότι «Μέσα από την αυτή τη συλλογική και εκτεταμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης, επιτεύχθηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές στην αντίληψη, την ευαισθητοποίηση και τις συνήθειες του κοινού και εμπλεκόμενων φορέων στην παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων στην Κύπρο, ενός χώρου που χρήζει ιδιαίτερης σημασίας, αφού η Κύπρος κατέχει, τα τελευταία χρόνια, την πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην κατά κεφαλή παραγωγή δημοτικών αποβλήτων».

ΠΟΠ2

Η Medwaste Worldwide (CY) σε έκθεσή της τον Μάιο του 2017, αναφέρει αναλυτικά τόσο την υφιστάμενη κατάσταση όσο και τις προβλέψεις για το μέλλον του προγράμματος στην Κύπρο. Το αξιοσημείωτο της έκθεσης είναι ότι η κατανομή ποσοτήτων δημοτικών αποβλήτων το 2017 σε επαρχιακή κατανομή παραμένει ίδια με το 2012, γεγονός λυπηρό για την περιβαλλοντική συνείδηση των Κυπρίων πολιτών.

Στέφανη Γεωργίου

 

 

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s