Ο ρόλος του φυσικού περιβάλλοντος στην ψυχική και πνευματική υγεία του ανθρώπου

walkway_trail_wooden_pathway_walk_path_hiking-553224Ο ελεύθερος χρόνος και η αξιοποίηση του.

 Στις μέρες μας ένα από τα κυριότερα μελήματα των ανθρώπων είναι η εργασία τους. Σε αυτή καταναλώνουν μεγάλο ποσοστό ενέργειας και δεν βρίσκουν χρόνο να ηρεμίσουν και να χαλαρώσουν. Στον ελάχιστο ελεύθερο τους χρόνο ασχολούνται με τους λογαριασμούς τους στα social media ή είναι προσκολλημένοι στις οθόνες των smart phone τους. Ο χρόνος που παλαιότερα ξοδευόταν σε εκδρομές ή βόλτες  στη φύση έχεις μειωθεί δραματικά. Τι μας προσφέρει όμως το φυσικό περιβάλλον και γιατί πρέπει να σταματήσουμε να  αποξενωνόμαστε από αυτή; Τι οφέλη έχει στην ψυχική και πνευματική μας υγεία;

Τα οφέλη του φυσικού περιβάλλοντος .

Η φύση είναι αυτή που μας προσφέρει την μεγαλύτερη ψυχική ηρεμία. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος έχει μια δύσκολη και γεμάτη άγχος μέρα στη δουλειά, γυρνώντας στο σπίτι σου θέλεις να χαλαρώσεις και παίρνεις το κινητό, το λάπατο ή την ταμπλέτα σου για να περάσει η ώρα. Αυτό που επιτυγχάνεις με αυτά είναι να στρεσαρίσεις ακόμα περισσότερο. Αν όμως επιλέξεις να κάνεις ένα μπάνιο και να πας έναν περίπατο στη θάλασσα, ο ήχος των κυμάτων θα σε χαλαρώσει. Ο θαλασσινός αέρας θα σε βοηθήσει να σκεφτείς πιο καθαρά. Το ίδιο συμβαίνει και όταν πας μια βόλτα σε χώρο ο οποίος περιβάλλεται από δέντρα πχ. Κάποιο δάσος ή το πάρκο της γειτονιάς σου. Δραπετεύοντας έστω και ελάχιστα από τη βαβούρα και το καυσαέριο της πόλης αυτομάτως γίνεσαι πιο ήρεμος και η φύση σου προσδίδει μια αισιοδοξία.

Διάφορες έρευνες έχουνε δείξει πως  οι άνθρωποι που περπατούν στη φύση είναι πιο πράοι από κάποιον που ζει και κινείται αποκλειστικά μέσα στην πόλη.   Φυσικά δεν βοηθούν μόνο οι περίπατοι στην ψυχική και πνευματική σας ηρεμία. Ο καθαρός αέρας ανοίγει το μυαλό και σας βοηθάει να είσαστε πιο παραγωγικοί και πιο ήρεμοι. Ανοίγοντας τα παράθυρα στο σπίτι σας αντί το κλιματιστικό σας βοηθάει να χαλαρώσετε ακόμα και αν αυτό δεν είναι τόσο εύκολα κατανοητό εκείνη την χρονική στιγμή.

Κηπουρική η νέα ψυχοθεραπεία.

Αν πάλι δεν υπάρχει κάποια φυσική «όαση» σε κοντινή απόσταση από τον χώρο που διαμένετε ή ο προσωπικός σας χρόνος είναι περιορισμένος  για να περπατήσετε μέσα στην φύση τότε ένα από τα καλύτερα αγχολυτικά που υπάρχουν είναι η κηπουρική. Δημιουργήστε σπίτι σας στο μπαλκόνι σας τη δική σας φύση με λουλούδια και φυτά που αγαπάτε και σας θυμίζουν τα παιδικά ή τα εφηβικά σας χρόνια. Τα λουλούδια σε χρωματισμούς κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο συνδέονται με συναισθήματα άνεσης και θαλπωρής.  Γνώριμες μυρωδιές θα σας βοηθήσουν να νιώσετε ασφάλεια και να διώξετε αρνητικές σκέψεις και άγχος.

Αν δεν έχετε τον χρόνο να προσφύγετε στην φύση φέρτε  τη φύση σπίτι σας. Η αλλαγή στην διάθεση και την ηρεμία σας θα γίνει αισθητή.

πηγή 1   πηγή2

Ευγενία Ηλιοπούλου

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s