ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ: Η νομοθεσία στην Κύπρο και οι σχετικές απόψεις

Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη πρόσφατα όταν μια έγκυος γυναίκα προχώρησε σε έκτρωση χωρίς την συγκατάθεση του συντρόφου της και τέθηκε υπό κράτηση, γεννήθηκε η απορία για το ποια είναι η σχετική νομοθεσία στην Κύπρο αλλά και ποιες απόψεις υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα.

Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σχετικά με τις αμβλώσεις

Πήραμε συνέντευξη από δύο άμεσα πρόσωπα που εμπλέκονται σε καθημερινή βάση για το θέμα των εκτρώσεων, τον γυναικολόγο Μάριο Λιασίδη και τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Ο κ. Λιασίδης σε συνέντευξη του μας ανέφερε την δική του γνώμη περί των εκτρώσεων λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είμαστε εναντίον των εκτρώσεων, όχι μόνο εγώ αλλά αυτή είναι και η επίσημη θέση της γυναικολογικής εταιρίας”.

Ένα άρθρο του νόμου λέει ότι απαγορεύονται οι εκτρώσεις θεωρώντας τες ως κακούργημα και ένα επόμενο άρθρο επιτρέπει τες εκτρώσεις υπό προϋποθέσεις.  Επισήμανε, “Έχει τέτοια ελαστικότητα ο συγκεκριμένος νόμος που πραγματικά χωράνε όλες οι εκτρώσεις μέσα αρκεί να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη δυο ιατρών.

Στην Κύπρο δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η Έκτρωση είναι φόνος

Στην συνέχεια, έρχεται η εκκλησία να δώσει την δική της όψη για το θέμα των εκτρώσεων. Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, σχετικά με την άποψή του για τις αμβλώσεις ο ίδιος αναφέρει ότι, “η εκκλησία της Ορθόδοξης εκκλησίας, όχι μόνο η εκκλησία της Κύπρου πιστεύει ότι η έκτρωση είναι φόνος, γι’ αυτό και απαγορεύεται σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης.

Οι δύο απόψεις διαφωνούν για το ότι απαγορεύεται αυστηρώς η ενέργεια της έκτρωσης αλλά συμφωνούν στο ότι προτιμάται η έκτρωση να μην επιλέγεται μιας και είναι φόνος.

Συμπερασματικά, υπάρχει μια αντίθεση για το αν η γυναίκα μπορεί να επιλέξει μια έκτρωση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μας πρόσωπα, παρόλο, που η κυβέρνηση έχει στα σχέδιά της την ένταξη νέου νομοσχεδίου που θα αποποινικοποιούνται οι εκτρώσεις.

 

Στέλλα Περού

Μικαέλα Θεραπή

 

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s