Οι προεκτάσεις της διαγραφής των χρεών των σωματείων

podosfero
Ερωτήματα εγείρονται μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η εν λόγω απόφαση για διαγραφή οφειλών ύψους 19,5 εκ. ευρώ των Σωματείων προς το ΦΠΑ του κράτους, εξαγγέλθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2017, σε εκδήλωση του ΑΠΟΕΛ, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Σχετικά με το θέμα, την επομένη της εξαγγελίας, η ΚΟΠ, μέσω επίσημης ανακοίνωσής της, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι οφειλές είναι προς το φόρο εισοδήματος και η παρούσα διαγραφή ήταν αντικείμενο γραπτής συμφωνίας το 2007 μεταξύ της ΚΟΠ και της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου.

Η θέση του Γενικού Ελεγκτή

Σύμφωνα με ανάρτιση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 1998, οι οφειλές των ποδοσφαιρικών Σωματείων για την περίοδο 1.7.1992 – 31.12.1998 έχουν παγοποιηθεί. Επίσης, το 2014 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως οι οφειλές των Σωματείων για τα έτη 1.7.2007- 31.12.2013 εξοφληθούν σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Σημειώνεται, ωστόσο από τον κ.Μιχαηλίδη ότι τα πλείστα Σωματεία δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους για σειρά ετών, μη τηρώντας τις προϋποθέσεις εφαρμογής των συμφωνιών.

Απόδειξη αποτελεί ο κατάλογος με τους 50 μεγαλύτερους οφειλέτες προς το τμήμα φορολογίας, που δημοσιεύτηκε στις 10.11.2017 σε πρωινή εκπομπή του Τvone, στον οποίο βρίσκονται πέντε ποδοσφαιρικές ομάδες.

Μπορεί η εξαγγελία της απόφασης να επικροτήθηκε επίσημα από τα ποδοσφαιρικά Σωματεία, ωστόσο προκάλεσε τις αντιδράσεις κομμάτων και κοινωνίας.

Για την αποσαφήνιση της νομικής πτυχής του θέματος, ζητήσαμε την άποψη του δικηγόρου Μιχάλη Παρασκευά.

Η νομική πλευρά της απόφασης

Ο κ.Παρασκευάς, αρχικά, ξεκαθάρισε ότι τα ποδοσφαιρικά Σωματεία είναι κερδοσκοπικές εταιρείες, διαφωνώντας με τους ισχυρισμούς περί κοινωνικής συνεισφοράς τους.

Όσον αφορά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σημείωσε τα εξής:

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι η απόφαση του 2007 θα μπορούσε να ανακληθεί.

Ερωτηθείς να σχολιάσει την χρονική στιγμή που πάρθηκε η απόφαση, ο κ. Παρασκευάς χαρακτήρισε το γεγονός ως πολιτική πράξη.

Βασίλης Κυριάκου, Γιώργος Αχνιώτης

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s