ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

24740821_1935290593179105_7798594_n Νέα μονάδα αιμοκάθαρσης θα λειτουργήσει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο υφιστάμενος θάλαμος νεφροπαθών φιλοξενεί 40 μηχανές αιμοκάθαρσης που εξυπηρετούν 223 ασθενείς.

Οι διαδικασίες για την νέα μονάδα

Σύμφωνα με συνέντευξη του προέδρου της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών , κ. Αντρέα Μιχαήλ,  21/11/2017

Η αναγκαιότητα της νέας μονάδα

Κατά τα λεγόμενα του  κ. Μιχαήλ, «καμία μονάδα αιμοκάθαρσης»  δεν καλύπτει τις απαιτούμενες ανάγκες.

 

Εγκαινίαση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΝ, το 2014 ξεκίνησαν οι προσφορές από εταιρείες για τις νέες μηχανές. Τα δύο εμπλεκόμενα  υπουργεία προσπάθησαν «Λόγω συμφερόντων … να ρίξουν τις προσφορές».

Σε δημοσίευμα της ΠΟΝ -στις 5/09/2017- ανακοινώθηκε η εγκαινίαση της μονάδας για τον Μαΐου του 2016. Τα εγκαίνια μεταφέρθηκαν τον Νοέμβρη του 2017, ενώ ευελπιστούν να ανοίξει τον Δεκέμβριο. «Η μονάδα έπρεπε να ήταν έτοιμη το 2015. Αναγκαστήκαμε να φτάσουμε μέχρι το 2017», αναφέρει ο κ. Μιχαήλ.

Οπτική ενός παθόντα

Στοχεύοντας σε μια ολοκληρωμένη εικόνα, πήραμε συνέντευξη- στις 21/11/2017- από τον κ. Λοΐζο Κυριακίδη, νεφροπαθή  στη μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Για την ενημέρωση των ασθενών, ο συνεντευξιαζόμενος μας είπε πως ότι μαθαίνουν για το θέμα είναι από ότι λέγεται στο νοσοκομείο. Ο ίδιος θεωρεί πως η εγκαινίαση της μονάδας έχει προεκλογική σκοπιμότητα. Στόχος των ασθενών είναι η κατάργηση της αιμοκάθαρσης την Κυριακή. Ωστόσο, ο κ. Κυριακίδης μας είπε ότι η νέα μονάδα θα λειτουργήσει αλλά λόγω της έλλειψης προσωπικού οι βάρδιες θα παραμείνουν.

Μηχανές αιμοκάθαρσης

 Στο ίδιο δημοσίευμα ο κ. Μιχαήλ δήλωσε ότι οι υφιστάμενες μηχανές, έχουν ξεπεράσει το όριο ζωής τους. Ο κ. Λοΐζος σχολίασε ότι λόγω αυτού «δεν έχουμε …την σωστή ποιότητα θεραπείας».

Μεταφορά των νεφροπαθών

 Η μεταφορά των ασθενών αποτελεί «ταλαιπωρία της οικογένειας» σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ. Το κράτος παρέχει ένα μικρό επίδομα στους ασθενείς για τα έξοδα μετακίνησης τους. Η ΠΟΝ ελπίζει ότι με την νέα μονάδα θα λειτουργήσει και το λεωφορείο που δόθηκε από την ΟΠΑΠ.

Συνοψίζοντας, η νέα μονάδα θα αποτελέσει λύση για τους νεφροπαθείς και σε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αντιγόνη Χαραλάμπους & Μαρία Κυριακίδου

 

 

 

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s