Φ.Ε.ΠΑΝ: Ο ρόλος, ο καταρτισμός και οι εξωτερικές παρεμβάσεις

24989407_10212563203407435_187754363_n
Η Φ.Ε.ΠΑΝ ως συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών

Η Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου Κύπρου καταρτίστηκε φέτος για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια σε σώμα. Αποτελείται από 21 μέλη τα οποία εκλέγονται από την φοιτητική κοινότητα και οφείλουν να προωθούν και να διεκδικούν τα αιτήματά της.

Για το ποιοι παράγοντες παρεμποδίζουν το έργο της Φ.Ε.ΠΑΝ και την σημασία του καταρτισμού της, μίλησαν οι Χαράλαμπος Χριστοδούλου, πρόεδρος της Φ.Ε.ΠΑΝ και στέλεχος του Αγώνα, Μιχάλης Κυπριανού, στέλεχος της Φ.Π.Κ Πρωτοπορίας, Χαράλαμπος Πανταζής, στέλεχος της Προοδευτικής, Φώτης Τριμπάκκιρος, στέλεχος της Αναγέννησης και Ανδρέας Παφίτης, στέλεχος της Α.Φ.ΈΠΑΛξης.

Παρεμβολές στην διαδικασία λήψης αποφάσεων

Σύμφωνα με τους συνεντευξιαζόμενους, η Φ.Ε.ΠΑΝ τα τελευταία χρόνια δεν έχει επιδείξει την επιδιωκόμενη αποτελεσματικότητα στην εκπροσώπηση της φοιτητικής κοινότητας. Αποτρεπτικός παράγοντας παρουσιάζεται η ασυνεννοησία που προκύπτει από την ύπαρξη πολλών παρατάξεων εντός της Φ.Ε.ΠΑΝ, με κυριότερες παρεμβολές στο έργο της ωστόσο την διαφορετική ιδεολογία των μελών, όπως υποστηρίζει ο Χ.Χριστοδούλου, αλλά και την μεταφορά εξωτερικών προτάσεων στο σώμα στις περιπτώσεις όπου μια παράταξη πρόσκειται σε κάποιο κόμμα. Σύμφωνα με τον Μ.Κυπριανού «η επιρροή εξωγενών παραγόντων δεν είναι απαραιτήτως κακή», ενώ ο Φ.Τριμπάκκιρος υποστηρίζει ότι οι παρεμβολές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε αποφάσεις που είναι κατά των φοιτητών. «Η μεταφορά κομματικών συμφερόντων στην Φ.Ε.ΠΑΝ είναι η καταστροφή του φοιτητικού κινήματος» τονίζει ο Α.Παφίτης.

Η σημασία του καταρτισμού της Φ.Ε.ΠΑΝ

Όσον αφορά τον καταρτισμό της ΦΕΠΑΝ, ομόφωνα όλες οι παρατάξεις πιστεύουν ότι αυτός ήταν σημαντικός ώστε να αποφευχθεί η διαγραφή του σώματος από τα μητρώα του Εφόρου Σωματείων και να υπάρξει καλύτερη διαχείριση των οικονομικών της. Αναφορικά με την δράση της, τα στελέχη της Αναγέννησης, Αγώνα και Προοδευτικής συμφωνούν στο ότι ο καταρτισμός δεσμεύει την Φ.Ε.ΠΑΝ ως προς την υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνει το Δ.Σ., ενώ τα στελέχη της Πρωτοπορίας και Α.Φ.Ε υποστηρίζουν ότι το σώμα μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει κανονικά τις αποφάσεις του και ακατάρτιστο, αφού τα διοικητικά πόστα στελεχώνονται αναλογικά με τα εκλογικά ποσοστά των παρατάξεων.

Έρευνα και σύνταξη: Ανδρέας Παφίτης, Ραφαέλλα Σταυρινού.

 

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s