Η πρακτική άσκηση στην Κύπρο.

Στις μέρες μας, όπου η εκπαίδευση δεν είναι πλέον θέμα μειοψηφίας και οι περισσότεροι  σπουδάζουν, παρατηρείται το φαινόμενο του ανταγωνισμού στην εύρεση εργασίας, όπως  και αυξημένη ανεργία. Οι απαιτήσεις των εργοδοτών αυξάνονται και εκτός πτυχίου, ζητούν οι εργοδοτούμενοι να έχουν πείρα.

Εξέλιξη πρακτικής άσκησης στο πέρασμα των χρόνων

Σύμφωνα με την συντονίστρια πρακτικής άσκησης του Π.Κ., από την οποία πήραμε συνέντευξη στις 21 Νοεμβρίου 2017 γύρω στον 20ο αι. ο θεσμός επεκτάθηκε εντός μεγάλων επιχειρήσεων (για πολιτικοοικονομικούς λόγους) και σήμερα αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης, λόγω πολιτικών που προωθούν την διασύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας. Πλέον, η πρακτική άσκηση είναι μέρος της προσπάθειας επαγγελματικοποίησης του φοιτητή.

logo-pa

Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Π.Κ.

Ξεκίνησε το 2013 ως μια πρωτοβουλία ακαδημαϊκών του τμήματος ΚΠΕ, λόγω της γενικής ενθάρρυνσης από την ευρωπαϊκή και εγχώρια κοινότητα. Η πρωτοβουλία πάρθηκε γιατί στην Κύπρο δεν είναι αρκετά αναγνωρισμένες οι συγκεκριμένες επιστήμες, καθώς επίσης, διότι οι φοιτητές ζητούσαν εφαρμογή πρακτικής. Έτσι το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά από το 2014.

Οφέλη του προγράμματος

images

Σύμφωνα με την συντονίστρια του προγράμματος, το σημαντικότερο όφελος είναι η αναγνώριση των κλάδων του ΚΠΕ στην κυπριακή αγορά εργασίας και η αναγνώριση των γνώσεων και δυνατοτήτων  των  πτυχιούχων των συγκεκριμένων σπουδών.

Στην ερώτηση που υποβάλαμε σε συνέντευξη στην υπεύθυνη του Γραφείου Σταδιοδρομίας Π.Κ, στις 23 Νοεμβρίου, κατά πόσο ένα απόφοιτος του Π.Κ. μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις εργασίας, μας είπε «έχουν ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο και αυτό αναγνωρίζεται από τους εργοδότες. Ωστόσο οι απόφοιτοι μας υστερούν κυρίως σε δεξιότητες επικοινωνίας (στην μητρική και αγγλική γλώσσα), παρουσίασης και επίλυσης προβλημάτων».

Τέλος, πρέπει να τονιστεί η σημασία της πρακτικής άσκησης ως τρόπος σύζευξης της θεωρητικής και εμπειρικής γνώσης.

Στέφανη Γεωργίου, Δέσπω Σέργη

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s