Το σύστημα της υγειας στην Κύπρο νοσει

nnΤο σύστημα  υγείας στην Κύπρο έχει ελλείψεις. Είναι γνωστό στα αρμόδια σώματα, χωρίς όμως να προσπαθούν να επισπεύσουν τη διαδικασία εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται καθημερινά και οι δημόσιοι φορείς δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας που θα έπρεπε.

Περιστατικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Την προηγούμενη Δευτέρα, 29/10/2018, μια ασθενής πήγε στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας. Η είσοδος της έγινε γρήγορα, όπως είπε σε δηλώσεις της, αλλά υπήρχε πρόβλημα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έτσι υπήρξε καθυστέρηση αποτελεσμάτων. Το πιο τραγικό όμως, έγινε την επόμενη μέρα, 30/10/2018. Ένας γιατρός διέταξε να σταματήσει ο ορός ώστε να δει πως θα αντιδρούσε ο οργανισμός της ασθενούς. Λίγα λεπτά μετά όμως, μια νοσοκόμα έκανε ένεση με αντιβίωση στην ασθενή.

Μάχη εμπλεκομένων φορέων

Η κακή διαχείριση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας εμπίπτει σε ένα γενικότερο ζήτημα που είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος σε δελτίο τύπου του (23/10/2018) κατηγορεί τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για προσπάθεια παραπλάνησης. Η παραπλάνηση έγκειται στο πλαίσιο δημοσίευσης του ΟΑΥ για αυξημένες αμοιβές γιατρών στην πρόταση του για το ΓεΣΥ. Ο ΟΑΥ με δελτίο τύπου του(24/10/2018) απαντά στον ΠΙΣ. Αναφέρει ότι «Είναι ακατανόητο πώς η διαφάνεια και η ενημέρωση των ιατρών μπορεί να εκληφθεί ως παραπλάνηση». Μέσα στη διαφωνία ΟΑΥ-ΠΙΣ, ο Υπουργός Υγείας δηλώνει ότι μέσα από διάλογο, θα βρεθούν οι σωστές συνισταμένες.

45612438_608054122947120_2383069192665432064_n

Στην ιστοσελίδα της Προεδρίας βρίσκονται  δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου περί ΓεΣΥ. Δήλωσε εν μέρει ότι «Ελπίζω ότι όλοι σκέφτονται ανά πάσα στιγμή ότι είμαστε υπόλογοι».

Η κυπριακή κοινωνία έχει ανάγκη ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της.  Η πολιτεία της χρωστά αυτό το σύστημα υγείας. Μαζί με την κυπριακή κοινωνία όμως έχουν ταλαιπωρηθεί και οι γιατροί. Είναι ανάγκη οι γιατροί να μείνουν ικανοποιημένοι με το ΓεΣΥ, ώστε να μπορούν να είναι παραγωγικοί. Οι ελπίδες και ο διάλογος του εκπροσώπου και του Υπουργού Υγείας, καλύτερα να αντικατασταθούν με πράξεις έτσι ώστε να εφαρμοστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται ένα παραγωγικό και αποδοτικό σύστημα υγείας.

Άντρια Ζαμανή

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s