Εξορυξεις χρυσου στα μεταλλεια της κυπρου

46362871_264320710920351_6752966569715826688_nΟι εξορύξεις χρυσού στην Κύπρο αποτελούν ένα καίριο ζήτημα. Πολλοί ακτιβιστές προσπαθούν να τις αποτρέψουν, κυρίως μέσω διαμαρτυριών και εκδηλώσεων. Μια τέτοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18.11.2018.

Βάσει της εκδήλωσης που δημιουργήθηκε στο facebook, το φεστιβάλ θα είναι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού με τη χρήση κυανίου. Διοργανωτής είναι το κίνημα Πρωτοβουλία ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού στην Κύπρο και συν-διοργανωτής ο Περιβαλλοντικός και Φιλοζωικός όμιλος ΠΚ. Το φεστιβάλ θα λάβει χώρο στο Agora project στις 5.

1

Περίπτωση μεταλλείου στο Μαθιάτη

Η φωτογραφία στην εκδήλωση δείχνει τη θάλασσα της Μόρφου, τη Σκουριώτισσα και το δάσος του Μαθιάτη. Στο Μαθιάτη οι αντιδράσεις ήταν έντονες, πριν ακόμη γίνει γνωστό το τι πρόκειται να συμβεί. Η μερίδα των χωριανών που διαφώνησε με το έργο συσπειρώθηκε και δημιούργησε την Ομάδα επηρεαζόμενων από την επαναλειτουργία, και λίγο αργότερα την Ομάδα προστασίας ιστορικού και περιβαλλοντικού πλούτου του Μαθιάτη. Σε συνέντευξη, τα μέλη της Ομάδας προστασίας ιστορικού και περιβαλλοντικού πλούτου, ανέφεραν το φόβο τους για τη χρήση κυανίου στο μεταλλείο του χωριού.

Από την άλλη, ο κοινοτάρχης του χωριού θεωρεί ότι η συγκεκριμένη ομάδα δημιουργήθηκε για άλλο λόγο. «Δυστυχώς, μερικοί χωριανοί, που ότι κάνεις ότι γίνεται, εν ίσιο πάντα λένε ζαβό». Ο κοινοτάρχης τάσσεται θετικά στο έργο της Εταιρείας για την εξόρυξη, εφόσον τηρηθούν οι όροι του. Συγκεκριμένα για τα δέντρα που πρόκειται να κοπούν ο κοινοτάρχης ισχυρίστηκε ότι τα δέντρα δε μπορούν να αναπτυχθούν λόγω του μεταλλοφόρου εδάφους.

46350390_329682071146813_6664112612713693184_n

Ανάγκη για λύση

Η χρήση του κυανίου σε μεταλλεία, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του η Πρωτοβουλία ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού στην Κύπρο, έχει δημιουργήσει τεράστιες καταστροφές, μέχρι και ανθρώπινους θανάτους. Η κυβέρνηση και η Βουλή πρέπει να απαγορεύσουν τη χρήση κυανίου και να προβούν σε άλλες μεθόδους. Η εταιρεία Hellenic Cooper Mines θα πρέπει να συνεχίσει την εξόρυξη των όξινων απορροών από τα μεταλλεία χωρίς τη χρήση κυανίου, και με τους όρους που ορίζει πριν την έναρξη των εξορύξεων.

Άντρια Ζαμανή

 

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s