Ζωη στο θρυλικο Βερεγγαρια η μια ακομα καταδικασμενη προσπαθεια;

58434_10152579477285099_174653718_n

Βερεγγάρια, παγκόσμιο στολίδι, άλλοτε τόπος φιλοξενίας βασιλιάδων και πριγκίπων.  Αγαπημένο μέρος για τους τουρίστες και για νεαρά ζευγάρια, ειδικά μετά τη δύση του ήλιου. Τόσο κοντά μας, όμως και τόσο απόμακρα. Το ξενοδοχείο Βερεγγάρια λέγεται ότι το καταράστηκαν οι«Θεοί» πριν ακόμα οικοδομηθεί. Και ίσως όχι άδικα αν αναλογιστούμε την ιστορία του και την πορεία των συμβάντων μέχρι και σήμερα. Το βιβλίο επισκεπτών του ξενοδοχείου είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο σημαντικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πόση αίγλη είχε το ξενοδοχείο αυτό για πολλές δεκαετίες.

Σε λίγες γραμμές η ιστορία του…

Βρίσκεται χτισμένο στο ορεινό χωριό Πρόδρομος, στο Τρόοδος. Το όνομα του, το Ξενοδοχείο το πήρε από την ομώνυμη Πριγκίπισσα της Ναβάρας και αργότερα Βασίλισσα της Αγγλίας, Βερεγγάρια. Οι θρύλοι που έχουν ακουστεί γι΄αυτό είναι πολλοί. Το σίγουρο είναι ότι από τότε που έκλεισε, δεν έχει στεριώσει στα χέρια κανενός ιδιοκτήτη ή ενδιαφερόμενου αγοραστή. Όλο και κάτι πήγαινε στραβά και έμενε ερηπωμένο, ανεκμετάλλευτο.

Πότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Βερεγγάρια;

Όπως μας ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία Δημοτικός Υπάλληλος του Κοινοτικού Συμβουλίου του Προδρόμου, σε ερώτηση για το πότε άρχισε η…κάτω βόλτα για το Βερεγγάρια, ανέφερε ότι το 1984 ο ΚΟΤ ανέστειλε την άδεια λειτουργίας του και έκτοτε δεν ξαναλειτούργησε. Έπειτα, όπως μας είπε, το ξενοδοχείο πέρασε το 2007 από την ιδιοκτησία της Salamis Tours LTD στον Εκτελεστικό Προέδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της εταιρείας Ocean Tankers.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από Διευθυντικό Στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, το ιστορικό ξενοδοχείο θα έβγαινε στο «σφυρί» το καλοκαίρι , με πιθανή τιμή πώλησης του ακινήτου €490.800.

Τελικά, όμως, οι δημόσιες δηλώσεις του Πρύτανη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Φιλελεύθερο σχετικά με την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΠΑΚ,  μας ενημερώνουν ότι έργα στον Οικισμό Βερεγγάρια θα αρχίσουν αμέσως μετά τον καθαρισμό του χώρου, το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2019. Όπως επισημαίνει,  οι εστίες θα εκπονηθούν με τη βοήθεια ιδιωτών, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ανοικτούς αθλητικούς χώρους.

Αναμένουμε…

Μαρία Γιαννού

 

 

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s