Οι κυνηγοί σκοτώνουν και παγιδεύουν αλογιστα ζωα

46142145_1118814028281635_9215991861406072832_nΑυτή την κυνηγητική περίοδο αλλά και τις υπόλοιπες διαχρονικά παρατηρούνται πάρα πολλοί  κυνηγοί, οι οποίοι σκοτώνουν είδη τα οποία απαγορεύονται λόγω του ότι είναι προστατευμένα ή ενδημικά. Ταυτόχρονα σκοτώνουν είδη που μπορεί να επιτρέπονται σε κάποιες περιόδους σε χρονικό διάστημα που δεν επιτρέπονται ή σε απαγορευμένες περιοχές.

Σε επικοινωνία που είχαμε με υπεύθυνο της Θήρας την Τετάρτη 14/11 μας αναφέρθηκε ότι παγιδεύονται πολλά είδη ζώων που είναι προστατευμένα όπως τα σγαρτίλια (καρδερίνα).

Οι άδειες κυνηγιού δίνονται ανεξέλεγκτα

Στην Κύπρο σύμφωνα με την Υπηρεσία της Θήρας η άδεια κυνηγιού αποκτάται μετά από καταβολή του ποσού των τριάντα ευρώ και αφότου έχουν συμπληρώσει τον 17ο έτος της ηλικίας τους και στη συνεχεία παρακολουθούν επιμορφωτικά μαθήματα και παρακάθονται σε εξετάσεις. Ωστόσο αυτοί που είχαν από παλιά άδεια κυνηγιού προβαίνουν στην απλή ανανέωση της με συνέπεια να προκύπτει σοβαρό πρόβλημα καθώς πολλοί από αυτούς  ξεχνούν βασικά.

Ταυτόχρονα πολλοί κυνηγοί δεν έχουν τη συνείδηση να προστατεύουν τα ζώα καθώς δεν τους έχουν μιλήσει για αυτά τα ευαίσθητα θέματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε συνομιλία μου με κυνηγούς την Τετάρτη 14/11, τους ρώτησα γιατί σκοτώνουν προστατευμένα και ενδημικά είδη αρκετοί μου δήλωσαν από άγνοια και άλλοι ότι δεν το θεώρησαν σημαντικό.

Η μάστιγα των αμπελομπουλιών

Σε τακτά χρονικά διαστήματα συλλαμβάνονται αρκετοί κυνηγοί  για την θανάτωση των αμπελομπουλιών. Τα αμπελοπούλια και η μαζική παγίδευση τους είναι μια από τις «αγαπημένες» συνήθειες των κυνηγών στην Κύπρο. Ταυτόχρονα πλέον αποτελούν ένα από τα πιο εμπορεύσιμα είδη  με αποτέλεσμα πολλοί να τα θανατώνουν και να τα πωλούν.

Τις 28 Σεπτεμβρίου η οργάνωση «Giving a nature a home» δημοσίευσε βίντεο στο οποίο φαίνονται 2 κυνηγοί που έχουν παγιδεύσει σε ξόβεργα τα αμπελομπούλια να τα θανατώνουν και να τα φυλάνε μετά.

Σύμφωνα και με δημοσίευμα του Πτυνολογικού Συνδέσμου Κύπρου τις 16 Οκτωβρίου αναφέρεται ότι «Εδώ και 17 χρόνια καταγράφουμε και καταγγέλλουμε περιστατικά παράνομης θανάτωσης πουλιών».

ptinolog

Ιουλιέτα Μιχαήλ

 

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s