Φεστιβάλ κατά της εξόρυξης χρυσού με τη χρήση κυανίου

1.jpgΜε αφορμή την εξόρυξη χρυσού στη περιοχή στρογγυλού στο μεταλλείο του Μαθιάτη, του μεταλλεύματος στη Σκουριώτισσα και τη ρύπανση της Λεύκας στη θάλασσα της Μόρφου, ο περιβαλλοντικός και φιλοζωικός όμιλος του Π.Κ διοργανώνει φεστιβάλ ενάντια στην ενέργεια αυτή. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στην αγορά της παλιάς Λευκωσίας.

Στόχος Φεστιβάλ – θέσεις διοργανωτών

Οι διοργανωτές σύμφωνα με το διαφημιστικό τους έντυπο κατηγορούν την εταιρεία Hellenic Cooper Mines για την χρήση κυανίου για εξόρυξη χρυσού αφού θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα δηλητήρια. Η εταιρεία για να πάρει 0.80 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο θα αφήσει πίσω της 900,000 τόνους κυανιούχου μεταλλεύματος σε διάστημα 4 χρόνων. Σε περίπτωση διαρροής του κυανίου οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες. Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ στοχεύουν στην αναστολή των αδειών που έχουν δοθεί από την Βουλή. Επίσης ζητούν να αλλάξει ο νόμος και να διαμορφωθεί σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και να απαγορευτεί η χρήση κυανίου στην Κύπρο.

Μεταλλείο Στρογγυλού στον Μαθιάτη

Η εταιρεία Hellenic Cooper Mines το 2016 υπέβαλε αίτηση για επαναλειτουργία του μεταλλείου στην περιοχή στρογγυλού στον Μαθιάτη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε των διχασμό των κατοίκων του χωριού αφού κάποιοι τάχθηκαν υπέρ ενώ κάποιοι άλλοι κατά. Η εταιρεία για κατευνασμό των πνευμάτων δημοσίευσε στην προσωπική της σελίδα τις απαντήσεις της για τις ανησυχίες όσων τάχθηκαν κατά των εργασιών. Σε συνέντευξη του ο κοινοτάρχης του χωριού εγγυάται πως το ζήτημα αυτό έχει εξεταστεί πλήρως από τους ειδικούς και δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για μόλυνση του περιβάλλοντος. Εκτός αυτού ο χώρος με το τέλος των εργασιών θα αποκατασταθεί πλήρως από την ενδιαφερόμενη εταιρεία.

Οι διαφωνίες συνεχίζονται και μετά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Σύμφωνα με της δηλώσεις του κοινοτάρχη Θεόδωρου Τσάτσου, η ομάδα η οποία σχηματίστηκε κατά της υλοποίησης των εργασιών δεν έλαβε υπόψη το δημοψήφισμα το οποίο είχε διεξαχθεί στο χωριό και συνέχισε την αντίσταση της. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 61% ΝΑΙ και 39% ΟΧΙ.

Μύρια Δημητρίου

 

Σχόλια

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s